p

Tanska torpedoi suosituksen Itämeren 69 uhanalaisen lajin suojelemiseksi

Muun muassa ankerias, pyöriäinen ja haahka vaarassa jäädä vaille riittävää suojaa

88 johtavan asiantuntijan kolmen vuoden työ romutettiin Helsinki komission (HELCOM) 37 vuosikokouksessa viime perjantaina, kun maat hyväksyivät voimakkaasti heikennetyn version suosituksesta suojella ja palauttaa Itämeren uhanalaisten lajien tila. Oceana on pettynyt Tanskaan, joka onnistui toiminnallaan vesittämään Itämeren 69 uhanalaisen lajin suojeluun tähtäävät toimenpiteet.

"Tanskan suojeluvastaisuus on hyvin lyhytnäköistä ja vaarantaa koko Itämeren ekosysteemin tulevaisuuden", sanoo Lasse Gustavsson, Oceanan johtaja Euroopassa. "Ei ole hyväksyttävää, että yksittäinen, ympäristöstä piittaamaton hallitus kykenee aiheuttamaan mahdollisesti pysyvää haittaa omien vesiensä ulkopuolella. Toivomme, että muut maat toimeenpanevat kunnianhimoisempia toimia kuin mitä kokouksessa päätettiin."


Oceana tuomitsee Tanskan pyrkimykset estää Itämerensuojelua. Tanska oli ainoa maa, joka kieltäytyi osallistumasta Itämeren lajien tieteelliseen uhanalaisuus-arviointiin, ei hyväksynyt alkuperäistä suositusta näiden lajien suojelemiseksi, ja lopuksi, useiden viivytysten jälkeen, onnistui huomattavasti heikentämään alkuperäistä tekstiä.

Nyt hyväksytty suositus koskee lajeja, jotka on luokiteltu uhanalaisiksi Itämerellä ja ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon (nk. HELCOM Red List). Vuonna 2013 valmistunut luokittelu on ensimmäinen uhka-arvio, joka kattaa lähes kaikki Itämeren lajit: merinisäkkäät, kalat, linnut, vesikasvit ja pohjaeläimet. Arviointi tehtiin Kansainvälisen luonnonsuojeluliiton (IUCN) kriteereiden mukaisesti. 1750 arvioidusta lajista ja alalajista 69 luokiteltiin uhanalaiseksi ja vaarassa kuolla sukupuuttoon Itämerellä. Kolme lajia määriteltiin alueellisesti hävinneiksi: sinisampi (Acipenser oxyrinchus), silorausku (Dipturus batis), ja hietatiira (Gelochelidon nilotica).

"Ihmistoiminta on aiheuttanut jo kolmen lajin häviämisen Itämereltä. On surullista, ​​että Tanskaa ei häiritse, jos muut lajit kokevat saman kohtalon", lisäsi Gustavsson.

Lähde: Oceana
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.