p

Greenpeacen tutkimus yhdistää tunnetut elintarvikebrändit tuhoisaan pohjatroolaukseen Arktiksella


Jättimäiset kalastustroolarit myllertävät merenpohjaa alueella, jota kutsutaan “arktiseksi Galapagokseksi”. Greenpeacen tänään julkaisema raportti yhdistää tuhoisasta troolauksesta vastuussa olevat kalastusyhtiöt tunnettuihin elintarvikeyrityksiin.

Elintarvikeyritysten joukosta löytyy Suomessakin kalatuotteita myyvä Findus sekä muun muassa Birdseye ja Iglo. Monet näistä brändeistä mainostavat myyvänsä kestävästi pyydystettyä kalaa. Greenpeacen mukaan Barentsinmeren turskan ostaja ottaa aina riskin, että kalansaaliin joukossa on arvokkailta luontoalueilta troolattua kalaa.

Analysoimalla satelliittidataa Greenpeace havaitsi, että pohjatroolarit suuntaavat yhä useammin kalastamaan Barentsinmeren pohjoisosiin alueille, jotka on määritelty luontoarvoiltaan erityisen merkittäviksi. Huippuvuorten aluetta Barentsinmerellä asuttavat jääkarhut, valaat, jäähait ja monet muut lajit.

"Valtiot vitkastelevat arvokkaiden alueiden suojelun kanssa, vaikka troolarit tuhoavat jo merenpohjaa. Pohjoisen Barentsinmeren luontoaarteet on rauhoitettava mertensuojelualueeksi, ja tämä on Norjan hallituksen vastuulla. Suomenkin on keskityttävä mertensuojelualueiden verkoston rakentamiseen, kun otamme vastaan Arktisen neuvoston puheenjohtajuuden ensi vuonna", sanoo Greenpeacen Arktis-kampanjavastaava Laura Meller.

Pohjatroolaus vahingoittaa merenpohjaa ja sen eliöstöä. Melkein puolet Norjan kylmän veden koralliriutoista on jo vaurioitunut raskaiden troolausverkkojen myllätessä.

“Merenpohja on arktisilla alueilla täysin tutkimatonta. Kun pohjatroolarit tuhoavat merenpohjan, jäävät sen ihmeet meille ikuiseksi mysteeriksi. Arktisen merijään vetäytyvä reuna on nähtävä varoituksena siitä, miten nopeasti ilmastonmuutos etenee. Jään alta paljastuvan maailman upeille ja herkille olennoille on annettava mahdollisuus sopeutua nopeisiin muutoksiin”, sanoo Greenpeace Nordicin Arktis-kampanjavastaava Frida Bengtsson.

Barentsinmeren turskapopulaatio on maailman suurin, ja 70 prosenttia maailman kaupoissa myytävästä turskasta on peräisin sieltä. Greenpeace vaatii elintarvikeyrityksiä sanoutumaan irti herkän arktisen luonnon vaarantamisesta.

Barentsinmeren pohjoisosa ja Huippuvuorten ympäröimä merialue kuuluvat Norjan hallinnoimaan kalastusalueeseen. Greenpeace vaatii Norjan hallitusta muodostamaan näille alueille kalastuksen lopettavan mertensuojelualueen.

Raportti löytyy täältä »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.