p

Vaarallisia PFC-yhdisteitä löytynyt ulkoiluvaatteista
Greenpecen tuoreen tutkimuksen mukaan ulkoiluvaatteissa käytetään laajasti terveydelle haitallisia yhdisteitä. Greenpeace testasi 40 ulkoilutuotetta, joista vain neljästä ei löytynyt PFC-yhdisteitä, joita käytetään ulkoiluvarausteiden vedenpitävyyden ja likaahylkivyyden aikaansaamiseksi.

Greenpeacen laboratorio-olosuhteissa tutkimat ulkoiluvarusteet olivat kenkiä, housuja, takkeja, reppuja, makuupusseja, köysiä, telttoja ja käsineitä, joita myydään 19 eri maassa. Tutkittuja merkkejä olivat mm. Haglöfs, Jack Wolfskin ja North Face. Merkit valikoituivat kansainvälisen kyselyn mukaan.

”Hiihtolomalle vaatteita hankkivan pitäisi voida nauttia ulkoilusta eikä miettiä levittävätkö ulkoiluvaatteet myrkkyjä ympäristöön ”, sanoo viestintäpäällikkö Juha Aromaa.

18 tutkitusta tuotteesta löytyi suuria määriä PFC-yhdisteitä, vaikka niiden valmistajat ovat kertoneet lopettaneensa yhdisteiden käytön. Esimerkiksi Norjassa myytävä Haglöfsin ulkoilukenkä sisälsi 18 kertaa enemmän telflonin ainesosana käytettävää PFOA-happoa kuin mitä on sallittua myydä Norjassa, mistä Greenpeace on kannellut Norjan ympäristöviranomaisille.

Uudet EU-määräykset PFS-yhdisteiden käytöstä ovat vasta tulossa. Yli 200 tutkijaa eri puolilta maailmaa allekirjoitti kesällä 2015 vetoomuksen näiden yhdisteiden käytön lopettamiseksi.

PFOS-yhdisteet saattavat aiheuttaa merkittävän riskin ihmisen terveydelle ja kehitykselle. Ne saattavat aiheuttaa oppimis- ja käyttäytymishäiriöitä sekä maksasairauksia. Lisäksi PFAS-yhdisteet saattavat heikentää elimistön puolustusjärjestelmää, sekä häiritä kehitystä ja lisääntymistä. (THL linkki)

PFC-yhdisteet hajoavat hyvin hitaasti luonnossa. Niitä on löydetty eri puolilta maapalloa, ihmisen verenkierrosta ja eläimistä.


Katso video Greenpeacen PFC-tutkimuksista:

Leaving Traces

Lähde: Greenpeace
Kuva: Kuvakaappaus raportista
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.