p

Hiilen hinnoitteluko avain ilmastokestävään liiketoimintaan – EY:n tutkimukseen vastanneista yrityspäättäjistä 48 % kannattaa hiilen hinnoitteluaPresidentti Barack Obama sanoi Pariisin ilmastokokouksen lehdistötilaisuu-dessa, että ”elegantein tapa edistää innovaatioita ja vähentää päästöjä olisi laittaa hiilipäästöille hinta”.  Myös EY:n tuoreessa Shifting the carbon pricing debate –raportissa 48 % kyselyyn vastanneista yrityspäättäjistä kertoo kannattavansa hiilen hinnoittelua osana oman maansa ilmastopolitiikkaa. Lisäksi 78 % yrityspäättäjistä näki Obaman lailla, että hiilen hinnoitteluun perustuva sääntely edistäisi innovaatioita. Liiketoiminnan suunnittelussa jo 15 % yrityksistä käyttää sisäistä hiilen hintaa.

Pariisin ilmastokokouksessa ei vielä sovittu globaalista hiiliverosta, ja EU:n päästökaupassakin hinnat ovat viime vuosina mataneet. EY:n yritys- ja ympäristö-vastuupalveluiden johtajan Jani Aleniuksen mukaan yritysten olisi syytä tarttua asiaan nyt, mikäli korkeampi hiilen hinta näkyisi yrityksen kannattavuudessa.

- EU:n päästökauppahinnat ovat alle sen, mitä niiden ympäristötaloustieteilijöiden mukaan tulisi olla jo nyt. Lisäksi USA:n ympäristöhallinnon EPA:n julkaisemista hiilipäästöjen aiheuttamia kustannuksia kuvaavista käyristä näkyy tarve edelleen kaksinkertaistaa hiilen hinta seuraavien vuosikymmenien aikana, EY:n yritys- ja ympäristövastuupalveluiden johtaja Jani Alenius sanoo.

EY:n Shifting the carbon pricing debate –raporttiin (pdf) vastanneista yrityksistä 15 % käyttää jo nyt sisäistä hiilen hintaa osana omaa liiketoiminnan suunnitteluaan. Lisäksi 78 % yrityspäättäjistä näki Obaman lailla, että hiilen hinnoitteluun perustuva sääntely edistäisi innovaatioita.

- Hiilen hinnoittelu voi olla osa yrityksen kokonaisvaltaista riskienhallintaa, EY:n aktuaariryhmän vetäjä Antti Pulkkinen sanoo.

Pulkkinen antaa esimerkiksi kaivosyhtiö BHP Billitonin, joka hänen mukaansa kertoi syksyllä 2015 liiketoimintansa ilmastoarvioinnista, jonka perusskenaariossa hiilen hintana oli $24/tCO2 vuonna 2030, mutta shokkiskenaariossa hiilipäästöt voisivat maksaa samana ajankohtana peräti $80/tCO2.

- Kun suurin osa EY:n kyselyn vastaajista näki hiilen hinnoittelun joko lisäävän yrityksensä kilpailukykyä tai olevan sille neutraali tekijä, ennakoisin sisäisen hiilen hinnan käytön edelleen leviävän yritysmaailmassa, Pulkkinen arvio.

Hiilen hinta tärkeä ilmastopolitiikan väline

Hiilen hinnoittelua pidetään erinomaisena ilmastopolitiikan välineenä, sillä se on halvin ja joustavin tapa toteuttaa tavoitellut suuret päästövähennykset. Aleniuksen mukaan hiilen hinnoitteluun on kaksi tapaa.

- Yksinkertaisinta on asettaa hiilivero, jolloin päästöt raportoidaan ja niistä maksetaan vero. Veromallia on menestyksekkäästi toteutettu muun muassa British Columbian osavaltiossa Kanadassa. Toinen malli on luoda päästökauppajärjestelmä, jolloin päästöille täytyy ostaa päästölupa. Tällöin hinta määräytyy markkinoilla poliitikkojen päättäessä lupien kokonaismäärän, Alenius sanoo.

EU on valinnut linjakseen päästökauppajärjestelmän. Verolla tai päästöluvilla kerätyt tulot on mahdollista palauttaa talouteen alentamalla muita veroja, jolloin talouden kokonaisverorasitus ei kasva.

- Hinta- ja markkinamekanismin kautta saadaan hyödynnettyä kaikkien yritysten ja kuluttajien tieto siitä, missä ja miten päästövähennykset on helpointa toteuttaa. Ehdottomat päästörajat tai määräykset käytettävästä tekniikasta perustuvat väistämättä suppeampaan hallinnolliseen tietoon ja johtavat kalliimpiin ratkaisuihin, Alenius toteaa.

EY lyhyesti
EY on globaali tilintarkastuksen, verotuksen ja yritysjärjestelyiden asiantuntija ja liikkeenjohdon konsultti, joka tarjoaa Suomessa lisäksi liikejuridiikan palveluita. Näkemyksemme ja korkealaatuiset palvelumme vahvistavat luottamusta pääomamarkkinoiden ja talouden toimintaan kaikkialla maailmassa.

Lähde: EY
Kuva: EY
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.