p

Autoilija, kiertääkö sinun öljysi?Jäteöljy, jota syntyy esimerkiksi auton öljynvaihdossa, on kierrätettävää tavaraa. Oikein käsiteltynä sitä voidaan kierrättää rajattomasti. Lisäksi luontoon joutuessaan jäteöljy voi pilata miljoonia litroja vettä. Öljyn kierrättäminen on siis paitsi ekoteko myös järkevää resurssien käyttöä.

Öljy on uusiutumaton luonnonvara, mutta sitä voidaan kierrättää lukemattomia kertoja.

– Jäteöljyn kierrättäminen on ympäristöystävällistä, koska sillä vähennetään uuden raakaöljyn tarvetta ja tällä saadaan vähennettyä öljyn tuottamisesta aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä, palvelupäällikkö Henri Liukkunen Lassila & Tikanojalta sanoo.

Voiteluaineen valmistaminen raakaöljystä tuottaa hiilidioksidipäästöjä noin 700 kilogrammaa tonnia kohden. Kun voiteluainetta tuotetaan kierrätetystä jäteöljystä, ovat päästöt puolet pienemmät.

Kiertotalouden periaate

Liukkunen muistuttaa, että toimittamalla öljynvaihdossa syntyvän jäteöljyn asianmukaiseen kierrätyspisteeseen, edesauttaa kiertotalouden toteutumista.

- Monesti luullaan, että kerättävä jäteöljy menee polttoon. Todellisuudessa se toimitetaan öljyn käsittelylaitokselle ja sieltä edelleen voiteluaineteollisuudelle.

Käsittelylaitoksella jäteöljystä puhdistetaan kaikki epäpuhtaudet ja poistetaan raskasmetallit. Kierrätyksen päätuotteena syntyy perusöljyä. Sivutuotteina syntyy bitumia ja kevyttä polttoöljyä, jotka hyödynnetään muussa teollisuudessa.

Kaikkiaan yli 90 prosenttia jäteöljystä voidaan kierrättää uusiksi öljytuotteiksi. Ainoa prosessissa syntyvä jäte on öljyyn moottorissa sitoutunut vesi.

– Puhdistettua öljyä käytetään raaka-aineena uusien voiteluaineiden valmistuksessa. Näin öljy palautuu takaisin käyttöön, esimerkiksi auton moottoriin, täsmentää Liukkunen.

Valtava uhka luonnolle

Luontoon päätyessään jäteöljy on äärimmäisen haitallista.

– Yksi litra jäteöljyä voi pilata miljoona litraa vettä. Lisäksi luontoon päätyneen jäteöljyn poistaminen luonnosta ja vesistöstä on todella hankalaa, Liukkunen sanoo.

Liukkusen mukaan on valitettavasti yhä yleisempää, että kierrättämättä jäävä jäteöljy päätyy kevyen polttoöljyn korvikkeeksi pienpolttimiin.

– Vaikka käytetyn voiteluöljyn polttaminen alle viiden megawatin laitoksissa on laitonta, sitä tehdään, jotta säästetään kevyen polttoöljyn hankinnassa.

Jäteöljyn poltto aiheuttaa haitallisia raskasmetallipäästöjä, jotka päätyvät savukaasuissa ilmaan ja ovat ihmisille myrkyllisiä.

Sen lisäksi, että kierrätys on helppoa, järkevää ja ekologista, kierrätystä säätelee myös ympäristölaki.

– Jäteöljy luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, joka on lainkin mukaan ohjattava asianmukaiseen käsittelypisteeseen, Liukkunen muistuttaa.

Lähde: Creative Oy
Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 1.0)  
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.