p

Vuotoksen altaalle on parempia vaihtoehtoja


Suomen luonnonsuojeluliitto pitää tulvariskiä tekosyynä Vuotoksen tekoaltaan uudelleen lämmittämiselle. Tulvariskin hallintaan on monia parempia vaihtoehtoja.

Maa- ja metsätalousministeriö hyväksyy lähipäivinä tulvariskin hallintasuunnitelmat. Lapin liiton johdolla tehdyssä Kemijoen tulvariskisuunnitelman luonnoksessa on Kemihaaran soiden luonnonsuojelualueen hukuttava tekoallas. Esitykseen liittyi ELY-keskuksen ja Savukosken kunnan eriävät mielipiteet.

"Kertaalleen haudatun Vuotoksen tekoaltaan ajaminen tulvasuojelun varjolla on raukkamainen teko lappilaisia kohtaan. Näyttää siltä, että itse tulvasuojelu on jäänyt sivurooliin", sanoo johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.


Kuva: Kemijoki Rovaniemellä / Wikimedia Commons (CC BY 2.0

"Ministeri Kimmo Tiilikaisen kannattaa ottaa huomioon vesiasioissa hänen ministeriönsä alaisen Lapin ELY-keskuksen eriävä mielipide Kemijoen tulvariskien hallintasuunnitemaan. Lapin ELY-keskus otti Kemijärven varastotilavuuden kasvattaminen ykkösvaihtoehdoksi. Muitakin vaihtoehtoja on, kuten Rovaniemen tulvapenkereet, soiden ja metsien ennallistaminen", Kuronen huomauttaa.

Joulukuun alussa hyväksytyssä vesienhoitosuunnitelmassa on todettu, että uuden altaan ympäristövaikutukset olisivat erittäin kielteiset. Muiden vaihtoehtojen vaikutukset ovat neutraalit tai myönteiset. Luonnonsuojeluliitto edellyttää, että luonnolle parhaat vaihtoehdot otetaan käyttöön.

Lähde: SLL
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.