p

Uudet hiilivoimalat vaikeuttavat Pariisin ilmastokokousta
Pariisin ilmastokokous on ladattu suurilla odotuksilla, mutta kuinkas käykään reaalimaailmassa, se kulkee vastakkaiseen suuntaan. Kun tarkastellaan mitä maailmalla tapahtuu hiilivoimaloiden suhteen, saattaa tulla pieni - eikun suuri yllätys, hiilen käyttö kasvaa reippaasti.

Tällä hetkellä rakenteilla tai suunnitteilla on 2440 hiilivoimalaa ympäri maapalloa. Uusien laitosten hiilidioksidi päästöt olisivat 6,6 miljardia tonnia vuodessa, joten Pariisin ilmastokokouksen tähtäin pyrkiä rajoittamaan ilmastonlämpeneminen alle 2º C tulee olemaan todella vaikeaa, ellei mahdotonta.

Neljän tutkimuslaitoksen, Climate Analytics, Ecofys, Potsdam ja NewClimate ilmastovaikutusten tutkimusten mukaan, Kiina rakentaa 368 hiilivoimalaa ja suunnittelee rakennettavaksi 803 hiilivoimalaa, sekä Intia rakentaa 297 ja suunnittelee 149 hiilivoimalaa.

Rikkaat maat suunnittevet myös uusia hiilivoimaloita. Fukushiman onnettomuuden jälkeen Japani siirtyy takaisin kivihiileen, 40 voimalaa on valmisteilla ja 5 rakenteilla. Ennen katastrofia maassa oli 54 ydinvoimalaa, joista 43 on edelleen kunnossa, mutta vain kaksi niistä on otettu uudelleen käyttöön.

Tutkimuksessa todettiin, että 2440 voimalaa nostaisi päästöjä viisinkertaisesti yli sovitun tason, jolla pidetään maapallon lämpeneminen alle 2º C.

Britannia on luvannut ennen Pariisin huippukokousta sulkea 12 hiilivoimalaa vuoteen 2025 ja rajoittaa niiden käyttöä 2023. Jotkut muunnetaan käyttämään puupellettejä.

Intian pääministeri Narendra Modi varoitti Britanniaa ja muita länsimaita painostamasta Intiaa lopettamaan kivihiilen käytön. "Tarvitsemme vielä perinteistä energiatuotantoa. Meitä ei  saa määrätä lopettamaan kivihiilivoimaloiden käyttöä, meidän on vain tehtävä se puhtaammin," hän sanoi.


Lähde: The Global Warming Policy Forum
Yläkuva: Pixabay (CC0)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.