p

Ilmastosopimuksessa ovi raollaan päästövähennystavoitteiden lisäämiselleUuden ilmastosopimuksen luonnos julkaistiin myöhään torstai-iltana Pariisissa. WWF:n ilmastoasiantuntija Kaarina Kollen mukaan luonnoksen pitäisi olla huomattavasti vankempi, mutta liikkumavaraa on vielä jätetty tavoitteiden kiristämiseksi tulevaisuudessa.

“Tällaisenaan sopimus mahdollistaisi valtioiden tekemien päästövähennysten tarkastelun vuonna 2019. Maiden ilmastotoimia pitäisi kuitenkin tarkastella – ja tarvittaessa lisätä – jo aiemmin”, sanoo ilmastokokoukseen osallistuva Kaarina Kolle.

Ministereillä on vain vajaa vuorokausi aikaa setviä kiperimmät kiistanaiheet, jos perjantai-illan tavoiteajasta aiotaan pitää kiinni. On mahdollista, että neuvottelut jatkuvat myös tulevina öinä, jos sopua ei synny. Tiukkoja neuvotteluja käytäneen vielä esimerkiksi ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamisesta.

“Ilmastonmuutoksen aiheuttamista peruuttamattomista tuhoista maksettavat vahingonkorvaukset ovat edelleen aikamoinen umpisolmu. Nykyiset vaihtoehdot eivät jätä paljon toivoa niille ihmisille, jotka kärsivät ilmastonmuutoksen vaikutuksista eniten”, Kolle toteaa.

Sopimusluonnoksessa mainitaan, että maapallon keskilämpötilan nousu täytyy rajoittaa reilusti alle kahteen asteeseen. Tekstiin on kirjattu myös 1,5 asteen tavoite. Tämä on Kollen mukaan rohkaisevaa, sillä se antaa viitteitä vahvemmista aikeista vähentää päästöjä. Tavoitteet saattavat jäädä kuitenkin pelkiksi korulauseiksi, elleivät valtiot kerro, kuinka päästövähennystavoitteet saavutetaan käytännössä.

Lähde: WWF Suomi
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.