p

Palmuöljytoimittajat aiheuttavat metsäpaloja Indonesiassa


Metsien ja turvemaiden hävittäminen palmuöljyntuotantoa varten aiheuttaa metsäpaloja Borneon saarella. Yhteys käy ilmi Greenpeace Internationalin eilen 19.11. julkaisemasta raportista. Plantaaseilta palmuöljyä ostavat yhtiöt väittävät olevansa sitoutuneet metsäkadon estämiseen. Indonesiaa koettelevat parhaillaan ennätyslaajat metsäpalot.

Greenpacen tutkijat tarkastivat kolme palmuplantaasia Kalimantanilla, missä raivoavat valtavat metsäpalot. Jokaisessa tutkitussa tapauksessa nyt puhjenneita metsäpaloja olivat edeltäneet laajat metsähakkuut ja turvemaiden kuivatus. Hakkuut ja turvemaiden ojitukset on laajalti tunnustettu metsäpalokriisin perussyyksi. Neljösosa Indonesian metsistä on hävitetty 1990-luvun alun jälkeen

Tutkittujen plantaasien palmuöljy myydään kansainvälisille markkinoille suurten välittäjäyhtiöiden kautta. Näitä ovat IOI, Golden Agri ja Wilmar. Kaikki neljä välittäjää kuuluvat myös suomalaisen Nesteen raaka-ainetoimittajiin.

Neste on maailman suurimpia palmuöljyn käyttäjiä. Yhtiö valmistaa palmuöljystä ns. uusiutuvaa dieseliä. Viime aikoina Neste on väittänyt lisäänneensä ”jätteiden ja tähteiden” osuutta raaka-ainehankinnassaan. Pääosa näistä kuitenkin on palmuöljyteollisuuden yleisesti myymiä kaupallisia tuotteita (palmusteariini ja rasvahappotisle), joita ostamalla Neste edesauttaa sademetsien ja turvemaiden raivausta ja nyt myös metsäpaloja. Neste salaa edelleen suurimman osan palmuraaka-aineensa alkuperästä.

Greenpeace vaatii, että Nesteen kaltaiset suuret palmuöljyn käyttäjät lopettavat kaupankäynnin sademetsien raivaajien kanssa.

RAPORTTI: ”INDONESIA’S FORESTS: UNDER FIRE Indonesia’s fire crisis is a test of corporate commitment to forest protection” on ladattavissa tästä »» (pdf)

TEMPO.CO: Peatland Restoration Prevents Forest Fires, says Jusuf Kalla »»

Lähde: Greenpeace
Kuva: A smouldering log on recently cleared peatland near Ketapang, West Kalimantan. © Infansasti/Greenpeace 
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.