p

Massiivinen koillis Grönlannin jäätikkö sulaa nopeasti

Koillis Grönlannissa Zachariae Isstrom jäätikön sulaminen saattaa merkittävästi nostaa merenpintaa maailmanlaajuisesti. Zachariae Isstrom jäätikkö sisältää tarpeeksi vettä nostamaan maailmanlaajuisesti merenpintaa yli 45 cm. Jäätikkö sulaa nopeasti ja menettää massaansa 5 miljardia tonnia vuodessa.


”Koillis Grönlannin jäätiköt muuttuvat nopeasti", sanoo Jeremie Mouginot, tutkija Department of Earth System Science University of California, Irvine. "Muoto ja dynamiikka Zachariae Isstrom jäätiköllä on muuttunut dramaattisesti viime vuosina. Jäätikkö on nyt hajoamassa, josta murenee suuria määriä jäälohkareita mereen, joka johtaa merenpinnan nousuun tulevina vuosikymmeninä."

Tutkimusryhmä käyttää tietojen keruuseen satelliittipohjaisia tutkimuksia, jotka hankitaan monikansallisilta avaruusjärjestöiltä (NASA, ESA , CSA , DLR , JAXA ja ASI).

Zachariae Isstrom naapurina on toinen suuri jäätikkö, Nioghalvfjerdsfjorden, joka myös sulaa nopeasti, joskin hieman hitaammin, koska sisämaan vuoret suojaavat sitä. Nämä kaksi jäätikköä muodostavat 12 prosenttia Grönlannin jääpeitteestä. Jos ne sulaisivat täysin, nostaisivat ne yhdessä merenpintaa maailmanlaajuisesti lähes metrin.

Jäätikkö sulaa vuosikymmeniä tasaisesti kasvavan ilmaston lämpenemisen vuoksi, kun taas jäätikön alapuoli on vaarassa sulaa valtameren lämpenevän veden virtauksen vuoksi, niinpä jäätiköstä murenee lisää lohkareita ja samalla se vetäytyy maalle.

”Jokin aika sitten kun mietimme vaikutusta merenpintaan, jos maapallon suuret jäätiköt alkaisi vetäytyä” totesi professori Eric Rignot, UCI. "Meidän ei enää tarvitse ihmetellä, sillä parin vuosikymmenen ajan olemme voineet suoraan tarkkailla tuloksia ilmaston lämpenemistä polaarisilla jäätiköillä. Muutokset ovat huikeat ja vaikuttavat kaikissa ilmansuunnissa Grönlannissa.”

Enemmän ja tarkemmin UCI:n sivulta »»

Lähde: UCI
Satelliittikuva: NASA / USGS
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.