p

Hiilipäätös tänään käsittelyyn: Hanasaaren voimalan sulkemisen päivämäärä roikkuu yhä
Kaupunginhallituksen konsernijaosto ottaa tänään illalla käsittelyyn Helsingin energiantuotannon tulevaisuuden. Esitys Helenin kehitysohjelmasta jätettiin pöydälle viime kokouksessa. Greenpeace vaatii Helsingin päättäjiä ratkaisemaan selkeästi, miten ja milloin kivihiilen poltto loppuu Helsingissä.

Valtuutetut ovat aikaisemmin asettaneet Helenille tavoitteeksi, että viidennes energiantuotannosta on oltava uusiutuvaa viimeistään vuonna 2020. Tavoitteesta ei saa alkaa lipsua.

“Hajautettu uusiutuvalla energialla toimiva lämmöntuotanto on ainoa keino, jolla Helsinki voi päästä tähän tavoitteeseen. Mallin avulla voimme luoda järjestelmän, joka toimii kaikissa olosuhteissa ja luo Suomeen uusia työpaikkoja sen sijaan, että maksaisimme jatkuvasti laskua tuontihiilestä”, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

Viikko sitten Greenpeacen aktivistit pysäyttivät hiiltä Helsinkiin kuljettaneen rahtilaivan. Aktivistit halusivat kiinnittää huomion siihen, että Helsingin energiapäätös on Suomen tärkein ilmastopäätös tänä vuonna. Helenin energiantuotannossa syntyy vuosittain 3,2 tonnia hiilidioksidia, mikä merkitsee lähes viittä prosenttia koko Suomen päästöistä.

Helsinki on ainoa Pohjoismaa, jolla ei ole suunnitelmaa täysin uusiutuviin siirtymisestä. Helsingin päätös on tärkeä myös marraskuun lopulla alkavan Pariisin ilmastokokouksen takia.

Greenpeace on kampanjoinut Helsingin hiilivoiman alasajon puolesta jo syksystä 2013 osana Hiilivapaa Helsinki -kampanjaa. TSN Gallupin tekemästä tutkimusta käy ilmi, että kolme neljästä (77%) helsinkiläisestä tahtoo, että Helsingissä siirrytään täysin uusiutuvaan energiaan.

Lähde: Greenpeace
Kuvassa: Hanasaaren voimalaitos Kuva: Bin im Garten / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.