p

Pariisin ilmastosopimuksen on tilkittävä puuttuvat päästövähennykset


YK:n ilmastosopimuksen sihteeristö julkisti tänään arvionsa toimista, joita valtiot aikovat tehdä uuden ilmastosopimuksen alla. Uutiset ovat sekä hyviä että huonoja. Lupauksia päästöjen vähentämisestä, uusiutuvaan energiaan siirtymisestä ja muista ilmastotoimista on saatu noin 150 maalta, joiden päästöt kattavat 86 prosenttia maailman päästöistä. Toimet eivät kuitenkaan riittäisi hillitsemään lämpenemistä alle kahden asteen riskirajan.”Talkoissa alkavat olla kaikki mukana. Kaukana ovat ajat, jolloin Euroopan unioni sai pelätä tekevänsä päästövähennyksiä yksin”, toteaa Greenpeacen ilmastovastaava Kaisa Kosonen.

”Maat eivät kuitenkaan ole vielä pistäneet parastaan pöytään. Kiina, Intia, EU ja Yhdysvallat pystyvät kaikki vähentämään päästöjään selkeästi esittämäänsä nopeammin, joten tavoitteissa on paljon löysää”, Kosonen jatkaa.

”Pariisissa on käynnistettävä päästötavoitteiden tiukentaminen, joka toistetaan viiden vuoden sykleissä. Löysiä tavoitteita ei pidä lyödä lukkoon vuosiksi eteenpäin. Myös Euroopan Unionin on syytä varautua saman tien siihen, että sen 2030 tavoitetta on tiukennettava.”

”Vaarallisen ilmastonmuutoksen pysäyttäminen tarkoittaa, että fossiilisten polttoaineiden käytöstä on luovuttava vuosisadan puoleenväliin mennessä kaikkialla maailmassa. Pariisissa on sovittava vahvasta, yhteisestä pitkän tähtäimen tavoitteesta, joka lähettää sijoittajille, yritysmaailmaan ja paikallisille päättäjille vakuuttavan viestin siitä, että fossiilisten polttoaineiden aika on ohi.”

“Mitä vähemmän päästöleikkauksiin panostetaan, sitä suuremmaksi kasvaa lasku ilmastotuhoista ja sopeutumisesta. Tavoitteiden kiristäminen nyt tulee halvemmaksi kuin paniikkiratkaisujen tekeminen myöhemmin”, Kosonen sanoo.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Pixabay
**********

European Commission JOINT RESEARCH CENTRE
Current climate commitments would increase global temperature around 3° C

A JRC assessment shows that current climate commitments submitted by 155 countries for COP21 would increase global temperature around 3º C ..............

....... When considering unconditional and conditional (with international climate financial support and other forms of international cooperation) INDCs combined, JRC finds that global emissions could peak shortly before 2030 at 12% above 2010 level. Assuming countries would keep on their efforts after 2030, these could limit the long term temperature increase to around 3° C.
This analysis was presented in the form of a policy brief as background information at the October preparatory meeting INDC Forum in Rabat.

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.