p

Pariisin ilmastokokouksen valmistelut etenivät hitaasti Bonnissa
Viimeiset viralliset ilmastoneuvottelut ennen Pariisin ilmastokokousta etenivät hitaasti Bonnissa. Kokouksen tavoitteena oli saada aikaan selkeä teksti, jonka pohjalta poliittiset johtajat neuvottelevat Pariisissa uudesta ilmastosopimuk-sesta. Puheenjohtajien laatima pohjateksti sopimukseksi ja sitä täydentäviksi osapuolikokouksen päätöksiksi kuitenkin laajeni neuvotteluissa noin 20 sivusta yli 60 sivuun maiden lisätessä kommenttejaan. Itse asiakysymysten ratkaisemisessa ei päästy juuri eteenpäin.

"On selvää, etteivät neuvottelut edenneet toivottua tahtia. Toisaalta sivumäärän kasvu oli välttämätön välivaihe matkalla kohti Pariisia. Tällä tavoin puheenjohtajien laatima ehdotus muuttui maiden omaksi tekstiksi, jonka kaikki hyväksyvät", Suomen pääneuvottelija Harri Laurikka ympäristöministeriöstä sanoo.

Etenemistä hidastivat erityisesti maiden erilaiset näkemykset siitä, miten vastuun ilmastonmuutoksen hillitsemisestä ja toimien tukemisesta tulisi jakautua. Tämä heijastui kaikista alateemoista käytyihin keskusteluihin.

Kokouksen lopuksi maat antoivat ilmastosopimuksen sihteeristölle valtuuden tehdä ehdotuksia Bonnissa syntyneen tekstin rakenteen tiivistämisestä ja selkeyttämisestä, jotta eri vaihtoehdot olisivat vielä selkeämmin esillä ja neuvottelut Pariisissa marraskuun lopussa saataisiin nopeimmin alkuun. Teksti toimitetaan sellaisenaan Pariisiin.

"Yleinen ilmapiiri on, että nyt neuvotteluihin tarvitaan jo poliittista ohjausta. Sopimuksen aineksethan ovat koossa: meillä on osapuolten teksti ja melkein koko maailma - 154 maata - on jo ilmoittanut kansallisista suunnitelmista siihen osallistumiseksi. Paljon vaikeita asioita on silti edessä, ja aika käy vähiin."

Pariisin osapuolikokous alkaa 30. marraskuuta korkean tason osuudella ja päättyy suunnitelmien mukaan 11. joulukuuta.

Lähde: YM
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.