p

Metsähallituslain muutosehdotukset heikentävät luonnon ja virkistyksen asemaa
Suomen luonnonsuojeluliitto pitää Metsähallituslain muutoksia ja kiireisesti järjestettyjä kuulemisia huonona lainvalmisteluna. Vastikään julkaistu lakiehdotus sisältää ennakkoon pelättyjä heikennyksiä luonnolle ja virkistykselle.

"Nyt muutettu lakipaketti aiotaan viedä läpi ilman, että siitä järjestetään kunnollista ja hyvään lainvalmisteluun kuuluvaa kuulemista. Tämä selittänee myös lakipaketin salailua", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Maa- ja metsätalousministeriö, ympäristöministeriö ja Metsähallitus ilmoittivat viime viikolla järjestävänsä tällä viikolla kuulemistilaisuudet Helsingissä, Oulussa ja Rovaniemellä. Luonnonsuojeluliitto järjesti eilen mielenilmauksen Valtioneuvoston juhlahuoneiston edessä klo 12-13. Luonnonsuojeluliitto ihmettelee sitä, että maanantain seminaariin järjestäjät ovat pyytäneet eri aikaan paikalle sidosryhmät ja median. Tämä herättää epäilyn, että ristiriitaisuudet todella halutaan lakaista maton alle ja medialle kertoa vain ”virallinen totuus”.

"Kyseessä on erittäin näennäinen kuuleminen. Nyt järjestettävien seminaarien kutsussa sanotaan, että halutaan käydä avointa keskustelua. Kutsu tuli kuitenkin kaksi arkipäivää ennen tilaisuutta, samoin kuin lakiehdotus. Yhdelläkään järjestöllä ei ole puheenvuoroa seminaarissa, eikä monia olennaisia järjestöjä ole edes kutsuttu. Seminaarin loppuun on varattu sen verran aikaa keskustelulle, että kaikilla on vain vajaa minuutti aikaa sanoa näkemyksensä, jos puheenvuoron ylipäänsä saa", listaa suojeluasiantuntija Paloma Hannonen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Lakiehdotuksessa yleisistä vesialueista huolehtiminen ja niihin liittyvät päätökset eivät enää uuden lain mukaan kuulu Luontopalveluille, vaan ne siirretään talouspuolen hoidettavaksi. Saamelaisten oikeudet ja saamelaisten kotiseutualueen heikentämiskielto on pyyhitty pois kokonaan. Samoin poissa on työllisyystavoite yhteiskunnallisesti tärkeistä tehtävistä.

Pykäliä perustelevassa osiossa lähtökohdaksi on lisäksi otettu logiikka, jonka mukaan kaikki on taloudellisesti hyödynnettävissä, ellei voida osoittaa, että se on jollain erillisellä sopimuksella kielletty. Julkisten hallintotehtävien puolelle osoitetaan ainoastaan pakolliset alueet.

"Metsätalouskäyttöön tai muuhun hyödyntämiseen tulisi antaa vain tarvittavat alueet ja loppujen tulisi olla lähtökohtaisesti turvassa kaikenlaiselta toiminnalta, joka muuttaa ihmisten elinympäristöä ja heikentää luonnon tilaa", Hannonen huomauttaa.

Suomen luonnonsuojeluliitto varoittaa, että lakiehdotuksessa piilotetaan myös tietoa sekä eduskunnalta että kansalaisyhteiskunnalta. Ellei Metsähallituksen uutta perustettavaa yhtiötä velvoiteta noudattamaan julkisuuslainsäädäntöä heikkenee eduskunnan mahdollisuus ohjata Metsähallituksen toimintaa oikeaan suuntaan. Lisäksi nyt julkaistuun lain uuteen versioon on ehdotettu muutettavaksi kirjanpidollisia velvoitteita siten, että ilmeinen tarkoitus on salata aiempaa enemmän sitä, mitä Metsähallituksessa tapahtuu.

"Metsähallituksen mylläämisen perusteluna on käytetty EU:sta tulevaa velvoitetta. EU ei kuitenkaan velvoita muuhun kuin tuomaan Metsähallituksen markkinoilla toimivat osat avoimeen kilpailuun. Näitä ovat Metsätalouden ja Laatumaan toiminnot. Asia voitaisiin ratkaista perustamalla erillinen yhtiö hoitamaan asiaa. Tilanteen varjolla lakiehdotukseen on tuotu aineksia, joilla halutaan heikentää ihmisten vaikutusmahdollisuuksia ja valjastaa kansallisomaisuutta tuottamaan rahaa yhä enemmän", Hannonen tiivistää.

Lähde: SLL
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.