p

Mannerheim puettiin Saamen lippuun – Greenpeace ja saamelaistaiteilijat moittivat hallituksen arktista politiikkaa
Mannerheimin patsas Helsingin keskustassa sai äsken harteilleen Saamen lipun ja seurakseen kolme aktivistia. Protestilla muistutetaan, että Suomen hallituksen on kunnioitettava saamelaisten oikeuksia ja suojeltava pohjoisia alueita.

”Tämä vuosi on ollut Suomen hallitukselta kylmäverisyyden vuosi saamelaisasioiden osalta. Suomi ei kunnioita kansainvälisiä alkuperäiskansojen oikeuksia. Valtio ei kuule saamelaisia maankäytön kysymyksissä. Samalla kuitenkin valtio hyväksikäyttää ja väärentää Saamen kulttuurin ja luonnon rikkauksia”, sanoo Mannerheimin patsaalle kiivennyt saamelaisaktivisti ja taiteilija Niillas Holmberg.

Juha Sipilän hallituksen metsähallituslakia käsittelevästä lakiesityksestä on poistettu saamelaisten kotiseutualueita koskevat erityissäännökset. Kaikki Jyrki Kataisen hallituksen suunnittelemat lakisääteiset parannukset on pyyhitty yli julkisuuteen vuotaneesta lakiluonnoksesta.

"Esimerkiksi velvoite selvittää valtion maiden käytön vaikutukset perinteisiin saamelaiselinkeinoihin on poistettu lakiesityksestä. Myös saamelaiselinkeinojen haittaamiskielto valtion hankkeilla on pyyhitty yli. Samalla metsähallituksen tuottotavoitteita ollaan nostamassa, mikä tarkoittaa lisää metsänhakkuita ja maan myyntiä. Sipilän hallituksen tavoite näyttää olevan, että yhteisen kansallisomaisuuden tehokäyttöä kovennetaan entisestään”, sanoo Greenpeacen metsävastaava Matti Liimatainen.

"Siinä missä kieli heijastaa kansan mielikuvaa ja elämänkäsitystä, alkuperäiskansojen oikeus maankäyttöön perinteiden mukaan on samassa asemassa. Kun saamelaisilta viedään itsemääräämisoikeuden myötä päätösvalta maiden käyttöön, on se rinnastettavissa tilanteeseen, jossa kyseenalaistetaan kansan oikeus saamen kielen puhumiseen", toteaa Holmberg.

Ilmaston lämpeneminen näkyy ensimmäisenä juuri arktisilla alueilla ja arktisten alkuperäiskansojen elämässä. Arktisilla alueilla ympäristönsuojelun ja alkuperäiskansojen huomioimisen pitäisi olla erityisen kattavaa. Hallitus ajaa kuitenkin alkuperäiskansojen oikeuksista piittaamatonta linjaa saamelaisalueen maankäyttöön ja huolehtii ympäristöpolitiikassa lähinnä vanhan teollisuuden eduista.

www.suohpanterror.com on anonyymi taiteilijakollektiivi Saamenmaalta, joka haluaa herättää keskustelua saamelaisten alkuperäiskansaoikeuksista ja luonnon puolustamisesta. Suohpanterror osallistuu tänään avattavaan Eri mieltä -taidenäyttelyyn Kiasmassa 9.10.2015 -20.3.2016

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.