p

IEA aliarvioi uusiutuvan energian potentiaalia vuosikymmeniä
Aurinko- ja tuulivoima ovat kasvaneet viime vuosina eksponentiaalisesti. Tutkijoiden mukaan IEA ei kuitenkaan ole laskenut aurinko- ja tuulivoimalle juuri mitään kasvua. IEA:n omien laskelmien mukaan uusiutuvat energiat tuottavat energiantarpeesta 14 prosenttia vuonna 2030. Kuitenkin viimeisimmät kasvuluvut ja niihin perustuvat ennusteet osoittavat, että uusiutuvien tuotanto olisi tuolloin lähempänä 60 prosenttia.

"Markkinat ovat kasvaneet räjähdysmäisesti, mutta IEA olettaa, etteivät markkinat kasva. IEA:n mukaan se määrä mitä uusiutuvaa energiaa on lisätty viime vuonna, lisätään vasta seuraavien kahden vuosikymmenen aikana", sanoo LUT:n aurinkotalouden professori Christian Breyer.

Tutkijat analysoivat IEA:n joka vuosi ilmestyvää World Energy Outlook -raporttia, joka on energia-alan vuosittainen pääjulkaisu. Raporttien analysointi vuosilta 1994–2014 osoitti, että IEA:n ennusteet ovat menneet pahasti metsään. Esimerkiksi IEA:n vuonna 2010 tekemät ennusteet aurinkosähköntuotannosta vuodelle 2024 saavutettiin jo vuoden 2015 alussa.

Breyerin mukaan IEA:n harhaanjohtavilla laskelmilla on kauaskantoisia seurauksia, sillä järjestön ennusteet vaikuttavat maiden energiapoliittisiin päätöksiin.

"Uusiutuvan energian teknologia on tulevaisuuden energiantuotannon selkäranka. Jos perustavanlaatuinen tutkimus on väärässä merkittävimmästä teknologiasta, ja jos muut luottavat siihen, se voi johtaa hyvinkin vääriin päätöksiin."

Tutkimuksen mukaan muut riippumattomat järjestöt ovat osanneet ennustaa uusiutuvien energialähteiden kehityksen tarkemmin kuin IEA.

Julkaisu: The projections for the future and quality in the past of the World Energy Outlook for solar PV and other renewable energy technologies »» (pdf)

Lähde: LUT
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.