p

Greenpeace haluaa ostaa Vattenfallin ruskohiilikaivokset ja -voimalat
Greenpeace on tänään ilmoittanut olevansa kiinnostunut ostamaan Vattenfallin ruskohiilikaivostoiminnan ja ruskohiilivoimalat Saksassa. Vattenfall ilmoitti ruskohiilitoiminnan myymisestä 22. syyskuuta. Ruotsin hallituksella olisi Vattenfallin omistajana mahdollisuus jättää valtavat määrät ruskohiiltä polttamatta. Jos Ruotsin hallitus ei tätä mahdollisuutta käytä, ympäristöliikkeen on toimittava.

”Greenpeace haluaa kantaa konkreettisesti vastuun ilmastosta ilmoittamalla kiinnostuksensa hankkia Vattenfallin ruskohiilitoiminta. Ruotsin hallitus ei voi toimia niin, että jokin toinen ostaja jatkaa valtavan ruskohiilimäärän polttamista. Sellaista signaalia Ruotsi ei voi antaa ennen Pariisin ilmastokokousta”, sanoo Greenpeacen Ruotsin maajohtaja Annika Jacobson.

”Keskustelemme vakavasti kaupasta Vattenfallin kanssa. Meillä on hyvä näkemys energiamarkkinoiden tulevaisuudesta ja ilmastopolitiikan kehityksestä”, Jacobson jatkaa.

Jos ruskohiilitoiminta myydään jollekin toiselle ostajalle, on todennäköistä, että Saksassa avataan jopa viisi uutta kaivosta. Näissä olisi hiilidioksidia 1,2 miljardin tonnin verran.

Samaan aikaan kun Kiinassa hiilen kulutus on kääntynyt laskuun (HS), yksin Vattenfallin päästöt ovat suuremmat kuin koko Ruotsin päästöt. Saksan ruskohiilikaivokset ja -voimalat ovat likaisin osa Vattenfallin toiminnasta.

”Vattenfallin ja Ruotsin hallituksen on kannettava vastuunsa ilmastopäästöistä myös Ruotsin rajojen ulkopuolella. Jos he eivät sitä tee, meidän on toimittava. Ruskohiili on jätettävä maahan”, Jacobson sanoo.

Greenpeacen kirje »» (pdf)
Vattenfallin tarjouspyyntö »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Kuva: Ruskohiilikaivos / Pixabay
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.