p

Greenpeace haluaa muuttaa Vattenfallin ruskohiilen teoksi ilmaston puolesta
Greenpeace Nordic tarkensi tänään lehdistötilaisuudessa Berliinissä, mitä kiinnostus Vattenfallin Saksan ruskohiilitoiminnan ostoon käytännössä tarkoittaa. Greenpeace toimitti lehdistötilaisuuden jälkeen Statement of Interest -asiakirjan kauppaa hoitavalle Citigroupille.

“Olemme valmistautuneet ottamaan vastuun ilmastosta, terveydestä ja työpaikoista, jos Vattenfall ja Ruotsin hallitus eivät sitä tee. Ruskohiilellä ei ole tulevaisuutta. Mutta me näemme mahdollisuuden tehdä siitä loistavan esimerkin maailmalle, kuinka siirrytään kestävään, uusiutuvaan energiaan”, sanoo Annika Jacobson, Greenpeace Nordicin Ruotsin ohjelmajohtaja.

Greenpeace Nordic ehdottaa Saksan lainsäädännön alaisuudessa toimivaa rahastoa, jonka tarkoituksena on ajaa kestävästi alas ruskohiilikaivokset ja ruskohiilivoimalat viimeistään vuoteen 2030 mennessä.

“Meillä on realistinen mahdollisuus ja toimiva rakenne-ehdotus jatkoa varten. Siirtämällä ruskohiilitoiminta säätiöön, vältämme tulevat ympäristökustannukset ja sosiaaliset kustannukset ja luomme tilaa kestävälle kehitykselle alueella”, Annika Jacobson sanoo.

Greenpeacen toimittama Statement of Interest -asiakirja sisältää arvion Vattenfallin ruskohiilitoiminnan todellisesta markkina-arvosta ja tarkemman suunnitelman Greenpeace Nordicin tavoitteesta hankkia ruskohiilitoiminta sen alasajamiseksi.

Arvion ruskohiilitoiminnan markkina-arvosta on tehnyt Energy Brainpool Institute Greenpeacen toimeksiannosta. Se osoittaa selvästi, että julkisuudessa esitetyt arviot ruskohiilitoiminnan arvosta ovat vahvasti liioiteltuja. Vattenfallin Lausitzin ruskohiilitoiminnan nettonykyarvo on alle 500 miljoonaa euroa. Todellinen markkina-arvo ottaa lisäksi huomioon avolouhosten maisemoinnin ja voimalaitosten purkukustannukset sekä voimala-alueiden uudelleenrakentamisen. Näistä aiheutuu yli kahden miljardin euron vastuut. Kun lisäksi otetaan huomioon ympäristökustannukset ja sosiaaliset kustannukset, vastuut ulottuvat kaksinumeroiseen miljardilukemaan.

Greenpeace Nordicin lisäksi tsekkiläiset energiayhtiöt EPH ja CEZ ovat julkisesti ilmoittaneet olevansa kiinnostuneet ostamaan Vattenfallin ruskohiilitoiminnan.

“Kuka tahansa tässä prosessissa - ostaja tai myyjä - joka ei ota huomioon todellista markkina-arvoa, johon sisältyvät ympäristövastuut ja sosiaaliset vastuut, aikoo sysätä kustannukset jollekulle muulle, todennäköisimmin Saksan valtiolle ja sen kansalaisille”, Jacobson sanoo.

“Ilmastonmuutos vaatii voimakkaita toimia nopeasti. Greenpeace on sitoutunut tekemään Vattenfallin ruskohiilikaupasta osan ratkaisua, jotta siitä ei tule uutta esimerkkiä poliittisesta epäonnistumisesta”, Jacobson sanoo.

Statement of Interest -asiakirjan liite »» (pdf)

Lähde: Greenpeace
Kuva: Pixabay
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.