p

EU: n kalastusministerit heikentävät kestävää kalastusta Itämerellä


Oceana tuomitsee EU:n kalastusneuvoston päätöksen Itämeren saalisrajoituksista 2016Torstaina 22 lokakuuta EU:n maatalous- ja kalastusneuvosto pääsi sopimukseen vuoden 2016 suurimmista sallituista pyyntimääristä (TAC) Itämeren kalakantohin. Valitettavasti, aivan kuten viime vuonna, Euroopan kalastusministerit ovat jälleen kerran päättäneet sivuuttaa tieteelliset neuvot turskakannasta, jossa kalastuksen rajat ovat selvästi yli kestävän tason. Näin ministerit eivät pelkästään heikennä kalojen elpymistä, myös vakavasti vaarantavat  kalastuselinkeinon tulevaisuuden ja työpaikat.

”EU:n ministerit jättivät täysin huomioimatta velvollisuutensa kalakantojen palauttamiseen”, kertoo Lasse Gustavsson Oceanan Euroopan pääjohtaja. "EU:n yhteinen kalastuspolitiikan tavoite on saavuttaa kalastus kestävälle tasolle vuoteen 2020 mennessä. Tällä vauhdilla - määräaikaan 2020 - kestävyyden palauttaminen kaikkiin kalakantohin ei täyty. Tämä ei ole vain jälleen yksi rikottu lupaus, se hipoo myös laillisuuden rajoja”.

Turska vaarassa

Vain vuosikymmenessä turskan Itämeren pääaltaan länsipuolen saaliit putosivat puoleen, ja itäpuolen kanta on edelleen haavoittuva ja vaatii huolellista hoitoa ja hallintaa. Euroopan kalastusministerit jälleen kerran puhuivat paljon ja samalla laiminlöivät Itämeren turskan ahdingon. Viime vuonna Tanska, Saksa, Suomi, Liettua, Puola, Latvia, Viro ja Ruotsi virallisesti päättivät pyrkiä kestävän kalastuksen tasoon Itämeren läntisestä turskakannasta vuoteen 2016 mennessä. Kuitenkin sovittu TAC on tänään liian vaativa saavutettavaksi ja lisätoimenpiteet eivät riitä palauttamaan kantoja ajoissa. Itäisestä turskakannasta, Euroopan komissio kieltäytyi seuraamasta tieteellisiä neuvoja ja ehdotti vain puolet (-20%)  sovituista TAC leikkauksista (viime vuoden raja -43%). Jäsenvaltiot ovat seuranneet tätä tuhoisaa lähestymistapaa ja sen seurauksena sovittu TAC itäinen turskakanta joutuu yhä ahtaamalle ja samalla heikentyvät yleiset EU:n kalastuspolitiikan  tavoitteet.

Täältä voit ladata raportin: Oceana full recommendations on fishing opportunities for Baltic stocks 2016 »»

Lähde: Oceana
Julkaissut: Kalle
Kuva: Pixabay

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.