p

Shellin jättipettymys - arktisen öljyn kupla puhkeaa
Shell ilmoitti tänään, ettei se löytänyt riittävästi öljyä Alaskan Arktikselta. Porauslupa päättyy tältä vuodelta, eikä yhtiö aio palata Alaskan Arktikselle “nähtävissä olevassa tulevaisuudessa”. Shellin ilmoitus osoittaa, että suomalaisen valtionyhtiö Arctia Shippingin haaveet arktisen öljynporauksen tuomista tuloista ovat olleet perusteettomia. Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica olivat mukana Shellin öljynporauslaivueessa Alaskassa.

“Tämä on suuri helpotus arktiselle luonnolle. Alkaa lopultakin olla selvää öljy-yhtiöille, että olosuhteet Arktiksella ovat liian haastavat öljynporaukselle. Suomalainen Arctia Shipping on ollut naiivi uskoessaan arktiseen öljykuplaan”, sanoo Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki.

“Nyt Suomen on aika ryhtyä voimakkaasti ajamaan arktisen strategiansa tavoitetta suojelualueen perustamiseksi pohjoisnapaa ympäröivälle merialueelle ja löydettävä kestävää kasvua Arktikselta”, Harkki jatkaa.

Shellin ilmoituksen jälkeen ainoastaan Gazprom on jatkamassa arktista öljynporausta jäätyvällä merialueella. Kaikki muut öljy-yhtiöt ovat toistaiseksi luopuneet hankkeistaan. Shell myöntää epäonnistuneen öljynporauksen olevan yhtiölle pettymys. Alaskan Arktiksen hankkeesta syntyi seitsemän miljardin dollarin (6,3 miljardin euron) kulut.

Lähde: Greenpeace
Kuva: Polar Pioneer Shell / Dennis Bratland / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.