p

Metsähallituksessa havitellaan valtavien vesialueiden siirtoa liiketaloudelle


Metsähallitusta koskevan lakiuudistuksen yhteydessä suunnitellaan Suomen luonnonsuojeluliiton saamien tietojen mukaan valtavaa kansallisen vesiomaisuuden siirtoa kansalaisten vapaasta käytöstä valtion liikelaitoskäyttöön. Kyse on yli 2 miljoonasta hehtaarista meri- ja järvialueita. Metsähallituslain uudistusta on valmisteltu poikkeuksellisen salassa.

"Kansallisvedet eivät ole kauppatavaraa. Ne tarkoitettu meille kaikille luontoelämyksien lähteeksi, virkistykseen, kalastukseen ja metsästykseen. Ajaessaan tätä siirtoa Metsähallituksen johto on ymmärtänyt tehtävänsä väärin", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton johtava asiantuntija Ilpo Kuronen.

Suomessa yleisiä vesialueita ovat aluevedet ja suurten järvien selät. Näitä hallinnoi pääosin Metsähallituksen Luontopalvelut. Uudistuksen yhteydessä vedet on suunniteltu siirrettäväksi Luontopalveluilta Metsähallituksen kaupalliseen taseeseen.

"Metsähallitus on ottanut sitä koskevan asian valmistelussa itselleen sellaista poliittista valtaa, joka ei sille kuulu. Lait tulee valmistella asianomaisissa ministeriöissä ja valtioneuvossa. Metsähallituksen rooli ministeriöiden painostuksessa ja siten itseään koskevan lain valmistelussa on hyvän hallintotavan vastainen. Ei ole oikein, jos liikelaitos pyrkii tekemään itse itselleen lakia ohittaen normaalin lainvalmistelutavan", Kuronen huomauttaa.

Maa- ja metsätalousministeriön valmisteleman lakiesityksen esittelee maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen valtioneuvostossa ja eduskunnassa.

Lain valmistelu on tapahtunut myös täysin kansalaisten ulottumattomissa. Metsähallituksen sisällä hanke on tiettävästi julistettu salaiseksi.

"Vaadimme laajasti suomalaisia koskevan Metsähallituslain valmistelua avoimeksi siten, että lopullisia päätöksiä ei tehdä ennen kunnollista kansalaiskeskustelua", sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Taustaa:

Laki Metsähallituksesta on määrä tuoda eduskunnalle loka-marraskuussa 2015. Valtion talousarvioesitusluonnoksen mukaan sen on määrä astua voimaan 1.4.2016.

Yleisiä vesialueita ovat Suomen aluevedet merellä ja suurten järvien selät, siltä osin kuin ne ovat kylien rajojen ulkopuolella. Yleisillä vesialueilla voi olla myös vähäisiä saaria. Yleiset vesialueet omistaa valtio, paitsi Ahvenanmaalla, jossa ne omistaa maakunta.

Metsähallituksen hallinnassa on vesialueita on 3,4 milj. ha. Vesialueista 2,7 milj. ha on lähinnä merialueille sijoittuvia yleisiä vesialueita (2013).

Lähde: SLL
Julkaissut: Kalle

6 comments:

 1. Non ni. Tästä se lähtee - vesien yksityistäminen. Yht’äkkiä jossain vaiheessa huomaamme ”liikelaitoksen” myyneen artikkelissa esitetyt vesialueet ylikansalllisille suuryrityksille. Siinäpä samalla menee mukana näiltä kansallisilta vesialueilta myös meille tärkeät jokamiehenoikeudet, kalastus ja metsästys.

  Lue myös: Vesi Sisältää juttua vesien yksitystämisestä.

  VastaaPoista
 2. Anonyymi9/24/2015

  Voi tulla samaten jano, sillä puhdas vesi ei ylikansallisten suuryritysten mukaan kuulu ihmisen perusoikeuksiin, vaan sillä pitää tehdä voittoa (niille muutamille harvoille). Mikään muu ei auta, kuin massaliike jolla vaihdetaan, keinolla millä hyvänsä, hallitus ja koko eduskunta sekä erotaan EU:sta ja julistaudutaan täysin itsenäiseksi ja suvereeniksi valtioksi josta pidetään kiinni viimeiseen mieheen ja naiseen.

  VastaaPoista
 3. Anonyymi9/29/2015

  No totta kai jokunen vuosi takaisin etelästä olisi haettu vettä tankkiautolla pohjoisen joesta, jotta olisi saatu puhdasta juomavettä etelän ihmisille. Se kumottiin välittömästi ei pohjoisten jokia voi tyhjentää etelän ihmisten juomavedeksi. On se kumma jos ne saadaan tyhjentää ulkomaiden hyväksi.!!!!!!

  VastaaPoista
 4. tässä se sota vedestä alkaa nykyäänhän sitä käydään öljystä ja muista luonnon varannoista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. http://www.mintpressnews.com/nestle-continues-stealing-worlds-water-during-drought/203544/
   Näin tapahtuu jo muualla

   Poista
 5. Heti yllä olevan artikkelin jälkeen Metsähallitus julkaisi tiedotteen Metsähallituksen hallinnassa olevat maa- ja vesialueet pysyvät valtion omistuksessa. Pysyy ja pysyy omistuksessa, mutta omistamansa vesi- ja metsäalueet voi myös vuokrata esim. ylikansallisille suuryrityksille vaikkapa 99 vuodeksi käyttöoikeudella, joka on aika yleinen tapa ja vuokra-aika maailmalla vastaavanlaisissa tapauksissa. Lopputulos on käytännössä sama kuin myymällä.
  Tässä yksi esimerkki myydyistä ja vuokratuista alueista: Maata ”kaappaamalla” - heikennetään maatalouden voimavaroja. Siinä menee maat ja vesivarat rikkaimpien maiden käyttöön.

  VastaaPoista

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.