
Pariisin ilmastokokouksessa maailman johtajilla on mahdollisuus torjua ilmastonmuutos kiihdyttämällä siirtymistä kokonaan uusiutuvaan energiaan vuoteen 2050 mennessä. Greenpeacen tänään julkistettu Energy [R]evolution -malli osoittaa, että uusiutuvan energian järjestelmä luo työpaikkoja ja on taloudellisesti kilpailukykyinen. Tarvittavat investoinnit ovat kannattavia, koska niiden ansiosta polttoainekustannukset alenevat.
Greenpeacen mallissa siirtymä uusiutuvaan energiaan edellyttää maailmanlaajuisesti 884 miljardin euron vuosittaisia lisäinvestointeja. Vastaavasti polttoaineita - kuten hiiltä ja öljyä - säästyy 946 miljardin euron verran vuosittain.
Aurinkoenergia voi työllistää 9,7 miljoonaa ihmistä vuonna 2030, kymmenkertaisesti nykyiseen verrattuna. Hiiliteollisuus työllistää saman verran ihmisiä tällä hetkellä.
Vain 15 vuodessa uusiutuvan energian osuus sähköntuotannossa voi nousta 21 prosentista 64 prosenttiin. Lähes kaksi kolmasosaa maapallon sähköstä voidaan siis tuottaa uusiutuvalla energialla vuonna 2030. Brasilian, Kiinan ja Intian nopeasta taloudellisesta kehityksestä huolimatta maailman hiilidioksidipäästöt laskisivat 30 gigatonnista vuodessa 20 gigatonniin vuodessa vuoteen 2030 mennessä.
“Me emme saa antaa fossiilisten polttoaineiden tuottajien lobbauksen estää muutosta uusiutuvaan energiaan. Uusiutuva energia on tehokkain ja oikeudenmukaisin tie turvalliseen ja puhtaaseen energiantuotantoon, varsinkin kun muutoksen tuomat säästöt ovat suuremmat kuin investoinnit”, sanoo Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.
“Kaikkien, jotka epäilevät uusiutuvan energian mahdollisuuksia, kannattaa lukea tämä raportti. Energiaremontti onnistuu, meidän on tehtävä se ja se hyödyttää kaikkia.”
”Tuuli- ja aurinkovoima ovat taloudellisesti kilpailukykyisiä hiilen kanssa. On hyvin todennäköistä, että ne ohittavat hiiliteollisuuden sekä tuotetussa energian määrässä että työpaikoissa seuraavan vuosikymmenen aikana”, sanoo Greenpeacen Energy [R]evolution -raportista vastaava Sven Teske.
“Energiaremontti on edessä ja Suomessakin on tartuttava tähän mahdollisuuteen. Helsingin valtuusto tekee tänä vuonna Suomen tärkeimmän ilmastopäätöksen - he voivat päättää hiilivoimaloiden sulkemisesta. Helsingin ja Suomen tavoitteeksi on asetettava täysin uusiutuvaan energiaan siirtyminen vuoteen 2050 mennessä”, sanoo Greenpeacen Suomen maajohtaja Sini Harkki.
Greenpeace on saavuttanut mainetta uusiutuvan energian kehityksen ennustajana. Yhdysvaltalainen Meister Consultants Group totesi aiemmin tänä vuonna, että Greenpeacen aiemmat Energy [R]evolution skenaariot osuivat paremmin oikeaan kuin kansainvälisen energiajärjestö IEA:n, Goldman Sachsin ja Yhdysvaltain energiaministeriön ennusteet.
“Greenpeacen skenaario osoittaa, että Pariisin ilmastokokouksessa on sovittava sataprosenttisesti uusiutuvan energian visiosta. Öljystä, kaasusta ja ydinvoimasta on päästävä eroon vuoteen 2050 mennessä. Maailma voi toimia täysin uusiutuvalla energialla, jota on kaikkien saatavilla”, Kumi Naidoo sanoo.
Energy [R]evolution -raportti (pdf) engl))
Lähde: Greenpeace
Kuva: Pixabay
Julkaissut: Kalle
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.