p

Ilmaston lämpenemisen hidastuminen voi olla ohi - nyt lämpötilat nousevatKuluva vuosi saattaa olla kriittinen maapallon ilmastoon. Vahva El Niño ei yksin aiheuta ennätyslämpenemistä ja muuttuneita sademääriä ympäri planeetan. Myös käynnissä olevat pitkän aikavälin muutokset Tyynellämerellä ja Atlantilla voivat vaikuttaa ilmastoon tulevina vuosikymmeninä.

Nämä muutokset saattavat lopettaa ns. ilmaston hitaan lämpenemisen ajan, varmuutta siitä ei kuitenkaan vielä ole.

Olemme tärkeässä maapallon ilmaston käännekohdassa, miten ilmastojärjestelmä muuttuu. Useita suuria muutoksia on jo käynnissä.

Viime vuonna odotettu El Niño jäi toteutumatta. Nyt kuitenkin El Niño on menneillään Tyynellämerellä. Ilmiön aiheuttaa heikkenevät tuulet, jolloin lämmennyt vesi leviää päiväntasaajalta itään. Se vaikuttaa jo nyt sääilmiöihin ympäri maapallon. Tyynellämerellä lisääntyvät hirmumyrskyt heikentää Intian monsuunisateita. Ennusteissa kerrotaan, että El Niño vahvistaa pohjoisen pallonpuoliskon talvea, siis saattaa tulla kylmempää ja lumisempaa.

Tämä tarkoittaa, että voimme odottaa kuivuutta muilla alueilla, kuten eteläisessä Afrikassa ja osassa Australiaa, sekä suurempia sademääriä Itä-Afrikassa ja Yhdysvaltojen eteläosissa, tämä helpottaisi kuivuudesta kärsivää Kaliforniaa, jolloin todennäköisesti kuivuus loppuisi.

Suuri määrä lämmintä pintavettä vapauttaa lämpöä ilmakehään, lisäksi yhä kasvava kasvihuonekaasujen määrä vaikuttaa siten, että vuosi 2015 todennäköisesti tulee olemaan kaikkien aikojen lämpimin. Vuosi 2016 tulee olemaan kuuma, jolloin ylitämme yhden virstanpylvään, eli maapallon keskilämpötila nousee yli 1 °C esiteollisesta ajasta.

Maapallon lämpötila nousee n. 0,2 °C vuosikymmenessä. Nopea lämpeneminen voi jatkua vielä El Niñon jälkeen.

Tulevaisuus

Jos nopea lämpeneminen jatkuu, se voi merkitä loppua ns. keskilämpötilan hidastumisen ajanjaksolle. Toistaiseksi on liian aikaista arvoida em. ajanjakson olevan ohi.

Samaan aikaan Pohjois-Atlantilla merivesien kiertoliikkeessä tapahtuu hidastumista (Golfvirta), joka aiheuttaisi ilmaston viilenemistä. Kiertoliikkeen hidastuminen voi olla normaalia ilmastollista vaihtelua, eikä ilmastonmuutoksen seurausta.

Olivatpa syyt mitkä tahansa, vaikutukset kestää useita vuosia. Atlantin Multidecadal Oscillation (AMO) näyttää vaihtuvan lämmittävästä vaiheesta kylmään vaiheeseen. Tämä voi vaikuttaa säähän ympäri Atlantin, mikä voi johtaa viileimpiin ja kuivempiin kesiin esimerkiksi Pohjois-Euroopassa. On vielä muitakin vaikutuksia Atlantin Multidecadal Oscillation lisäksi, joiden seuraukset voivat olla suurempia, kuten Pacific Decadal Oscillation (PDO).

Kaikki ilmastolliset muutokset yhä lämpenevässä maailmassa voi muuttaa sääilmiöt vieläkin hurjemmiksi tulevaisuudessa. Pitäkää hatuistanne kiinni - saattaa tulla villit säät.

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.