p

Huikeat 6 000 ilmaista lounasta tarjoillaan 10. syyskuuta
Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa tempaistaan 10.9.2015 ruokahävikin vähentämiseksi ennätyksellisen näyttävästi. Jaossa on 6 000 kokki- ja restonomiopiskelijoiden valmistamaa lounasta, joiden raaka-aineina käytetään kauppojen ja tuottajien myymättä jääneitä, muutoin roskiin päätyviä kasviksia.

Tarjoilu käynnistyy:
  • Helsingissä Kampin Narinkkatorilla klo 10.30 alkaen tarjotaan 3 000 hävikkilounasta
  • Turussa Kauppatorilla klo 11.00 alkaen tarjotaan 1 000 hävikkilounasta
  • Tampereella Keskustorilla klo 11.00 alkaen tarjotaan 1 000 hävikkilounasta
  • Kuopion satamassa klo 11.00 alkaen tarjotaan 1 000 hävikkilounasta
Tempauksella halutaan kannustaa sekä kuluttajia että ruokasektorin toimijoita kiinnittämään huomiota ruoan tuhlaukseen ja pohtimaan keinoja sen minimoimiseksi. – Kutsumme kaupunkilaiset syömään rennosti yhdessä ja haastamme samalla kaikki viettämään hävikitöntä päivää, kertoo tapahtuman koordinaattori Elina Ovaskainen Motivasta.

Hävikkilounas tarjolla myös kansanedustajille

Samaan aikaan kun hävikkiruokaa jaetaan kaupunkien keskustoissa, sitä tarjoillaan myös kansanedustajille yhtenä lounasvaihtoehtona pikkuparlamentin ruokalassa Fazer Food Services Oy:n toimesta. Gourmet-tason hävikkiruokaa voi käydä nauttimassa Tampereella Arto Rastaan Hella & Huone -ravintolassa, jossa valmistetaan paikallisten tuottajien ylijäämäkasviksista illallinen. Gourmet-hävikkiannoksen raaka-aineet selviävät vasta tapahtumapäivänä.

Pelkästään kotitalouksissa päätyy vuosittain ruokaa roskiin 500 miljoonan euron arvosta. Käyttökelpoista ruokaa menee hukkaan myös kaupoissa, ravintoloissa, teollisuudessa ja alkutuotannossa. Halusimme keksiä sille parempaa käyttöä.

Yle Puhe tuottaa ohjelmaa tapahtumapaikalta Narinkkatorilta.

Tempaus liittyy valtakunnalliseen Hävikkiviikkoon, jota vietetään 7.-13.9.

Tapahtuman järjestäjät ja yhteistyökumppanit:

Motiva, Ekokumppanit Oy, Lounais-Suomen Jätehuolto, Savonia-ammattikorkeakoulu, Laurea-ammattikorkeakoulu, HOK-Elanto, Fazer Amica, (tuottajat), Yle Puhe, Eskimo Finland, Kuluttajaliitto, Helsingin seudun ympäristöpalvelut, maa- ja metsätalousministeriö.

Lähde: Motiva
Kuva: Ruoka-annos / Wikimedia Commons (CC BY 3.0
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.