p

Greenpeace löysi ulkoiluvaatteiden vaarallisia kemikaaleja maailman syrjäisimmistä paikoista


Ulkoiluvaatteiden tuotannossa käytetyt vaaralliset yhdisteet ovat jättäneet jälkensä jopa maailman syrjäisimmille alueille, Greenpeace raportoi tänään julkistaessaan Footprints in the Snow -raportin Zürichissä Sveitsissä. 

Kahdeksan Greenpeacen tutkimusryhmää tutkivat syrjäisiä vuoristoja ja järviä kolmessa eri maanosassa. Tulokset julkistettiin tänään Footprints in the Snow -raportissa (pdf). Lumi- ja vesinäytteitä otettiin Chilessä, Kiinassa, Italiassa, Venäjällä, Slovakiassa, Sveitsissä, Turkissa ja Lapissa Kolmen valtakunnan rajapyykillä, jossa Suomen, Ruotsin ja Norjan rajat yhtyvät. Näytteistä analysoitiin ympäristölle vaarallisia per- ja polyfluorattuja yhdisteitä.


Kuva: Greenpeacen ympäristömyrkkyasiantuntija Therese Jacobson ja Sini Saarela ottamassa luminäytteitä Kolmen valtakunnan rajapyykillä Lapissa 2. kesäkuuta 2015 Greenpeacen ympäristömyrkkyselvitystä varten. (Copyright: Greenpeace/Christian Åslund)

“Löysimme kaikista luminäytteistämme jäänteitä perfluoratuista yhdisteistä”, kertoo Mirjam Kopp, Greenpeacen ympäristömyrkkykampanjoitsija. “On hyvin huolestut-tavaa, että nämä vaaralliset yhdisteet ovat päätyneet maailman syrjäisimpiin ja koskemattomimpiin kolkkiin.”

Suurimmat keskittymät löytyivät Sveitsin Alpeilta, Tatralta Slovakiasta ja Apenniineilta Italiasta. Löydösten määrä on yhteneväinen Tiibetin vuoriston ja Etelämantereen pintalumesta tehtyjen analyysien kanssa.

Perfluorattuja yhdisteitä käytetään monissa teollisuuden prosesseissa ja kulutustavaroissa. Erityisesti ulkoiluvarusteiden valmistuksessa käytetään perfluorattuja yhdisteitä, sillä se tekee tuotteista vedenpitäviä ja likaa hylkiviä. Perfluoratut yhdisteet hajoavat luonnossa hyvin hitaasti ja ne leviävät ympäri maapalloa. Osa perfluoratuista yhdisteistä haittaa lisääntymistä, edesauttaa kasvaimien kasvua ja vaikuttaa hormoonitoimintaan.

Useimmat näytteet sisälsivät niin kutsuttuja lyhytketjuisia perfluorattuja yhdisteitä. Näitä haitallisia yhä enemmän ulkoiluvarustebrändien käyttämiä yhdisteitä teollisuus mainostaa vaarattomina. Kuten raportissa esitetään, helposti haihtuvia perfluorattuja yhdisteitä kulkeutuu jopa syrjäisimmille vuoristoalueille ympäri maailmaa. Alan yritykset käyttävät kuvia kauniista vuoristomaisemista, majesteettisista metsistä, vasta sataneesta lumesta välittääkseen mielikuvaa vapaudesta ja rakkaudesta luontoon.

“On ironista, että yritysten, jotka ovat riippuvaisia luonnosta, tuotteista pääsee vaarallisia yhdisteitä ympäristöön”, Mirjam Kopp sanoo. “Ulkoiluvarusteyritysten tulee ottaa härkää sarvista puhtaamman ympäristön puolesta. Yritysten on sitouduttava lopettamaan vaarallisten yhdisteiden käyttö. Yritysten on myös asetettava aikaraja, mihin mennessä ne lopettavat kaikkien perfluorisoitujen yhdisteiden käytön tuotantoprosesseissaan.”

Esimerkiksi Pumalla ja Adidaksella on jo kunnianhimoisia tavoitteita eliminoida perfluoratut yhdisteet. Joillakin yrityksillä on jo kokonaisia vedenpitäviä myrkyttömiä mallistoja. Näitä ovat esimerkiksi Fjällräven, Paramo, Pyua, Rotauf ja R’ADYS.

Toisaalta sellaiset yritykset kuten The North Face, Columbia, Patagonia, Salewa ja Mammut ovat osoittaneet vain vähän vastuuta perfluorattujen yhdisteiden poistamiseksi.

Lähde: Greenpeace
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.