p

EU:n ympäristöministerit: Pariisin ilmastosopimuksen oltava kattava ja kunnianhimoinen ja siihen on kirjattava pitkän aikavälin päästövähennystavoite
EU:n ympäristöministerit linjasivat perjantaina EU:n pääviestit Pariisin joulukuiseen ilmastokokoukseen. Pariisissa on määrä solmia uusi maailmanlaajuinen ilmasto-sopimus, jolla päästöjä vähennettäisiin vuodesta 2020 alkaen. Ympäristöministerit korostivat, että sopimuksen on oltava kattava ja kunnianhimoinen. Siihen on kirjattava yhteinen pitkän aikavälin päästövähennystavoite, jonka mukaan päästöt olisi vähintään puolitettava vuoden 1990 tasosta vuoteen 2050 mennessä ja nollattava vuoteen 2100 mennessä. Sopimukseen on myös sisällytettävä viiden vuoden välein tapahtuva arviointi, jolloin maakohtaisia tavoitteita voitaisiin tarvittaessa kiristää.

Pariisin ilmastosopimuksen perimmäinen päämäärä on hillitä maapallon lämpenemistä siten, ettei keskilämpötila nouse yli kahta astetta. Jotta tavoitteessa voidaan pysyä, päästöt on saatava laskuun jo ennen vuotta 2020. Tämän vuoksi kaikkien suurimpien päästäjien on oltava mukana sopimuksessa. EU:n näkemyksen mukaan sopimus voisi tulla voimaan, kun merkittävä osuus maailman kasvihuonekaasupäästöistä olisi sen piirissä.

"Vaikuttava sopimus on niin maailman, Euroopan kuin Suomenkin etu. Olen tyytyväinen siihen, että EU suuntaa kohti Pariisia kunnianhimoisella mutta realistisella linjalla. Sopimus antaisi suomalaiselle teollisuudelle nykyistä paremmat kilpailuasemat. Se myös avaa suuret mahdollisuudet kasvavalle cleantech-sektorillemme uusien vientimarkkinoiden myötä.  Niin ympäristö kuin talous hyötyvät", maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.

Tiilikainen korosti myös pitkän aikavälin tavoitteen merkitystä.

"Se on viesti sijoittajille ja yritykselle, että suuntaamme tosissamme kohti vähähiilistä maailmaa."

Lähde: YM
Kuva: Pixabay (Public Domain)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.