p

Arktinen merijää minimissä - neljänneksi pienimmillään
Satelliittihavaintojen aloittamisen jälkeen, Arktinen merijään laajuus on neljänneksi pienimmillään NASAn analyysin mukaan.

NASA ja National Snow and Ice Data Center (NSIDC) sekä Colorado university Boulder yhteinen tietokanta osoittaa, että vuotuinen merijään laajuuden minimi on 4.410.000 neliökilometriä syyskuun 11. Tämän vuoden minimi on 1.810.000 neliökilometriä alhaisempi kuin 1981-2010 keskimäärin.

Arktisenmeren jääpeite on jäätynyttä merivettä joka kelluu meren päällä ja auttaa säätelemään maapallon lämpötilaa heijastamalla aurinkoenergiaa takaisin avaruuteen. Merijään pinta-ala kasvaa ja kutistuu syklisesti vuodenaikojen mukaan. Sen minimi on kesällä sulamiskauden lopussa. Jääpeitteen laajuus on ollut laskussa 1970-luvun lopulta lämpötilan noustua.

Joinakin viime vuosina alhainen merijään laajuus on ainakin osittain pahentanut sääolosuhteita, mutta ei vielä tänä vuonna.

"Tämä vuoden laajuus oli neljänneksi pienin, mutta emme ole nähneet mitään suuria säätapahtumia tai pysyviä sääkuvioita arktisella tänä kesänä", sanoi Walt Meier, merijään tutkija NASAn Goddard Space Flight Centerin Greenbelt, Maryland. "Se oli hieman lämpimämpi joillakin alueilla kuin viime vuonna, mutta muualla oli viileämpää."

Sen sijaan alin ennätysvuosi oli 2012,  voimakas elokuun sykloni mursi jääpeitettä ja nopeutti sulamista.

Merijään laajuuden väheneminen on kiihtynyt vuodesta 1996. 10 alinta pienintä laajuutta on esiintynyt viimeisen 11 vuoden aikana. Vaikka 2015 minimi on ilmeisesti saavutettu, on mahdollista, että muuttuvat tuulet tai myöhäinen sulamiskausi voi vähentää arktisen jään määrää entisestään lähipäivinä.

Historiallisesti arktinen merijää oli paksumpi ja peitti laajemmin arktista aluetta. On vaikea vielä kertoa, onko käynnissä oleva El Niño vaikuttanut arktiseen, sitä ei ole vielä pystytty havannoimaan. Nyt jää on kuitenkin ohuempaa ja liikkuvampaa.

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.