p

Tutkimus: Öljynetsinnässä käytettävät äänitykit vahingoittaa valaiden kuuloa




Juuri julkaistun raportin tutkimuksen mukaan öljynetsinnässä käytettävät äänitykit voivat vahingoittaa vakavasti valaiden kuuloa. Tutkijat uskovat, että seismiset testit vaurioittavat merinisäkkäiden kuulon lisäksi niiden kykyä viestiä.

Norjalainen yhtiö, TGS-NOPEC, on aloittanut Grönlannin itäpuolella merenpohjan pommituksen äänitykeillä. Pommituksen avulla saadaan tietoa siitä, missä ja kuinka syvällä öljy merenpohjan alla sijaitsee. Projektissa on avustamassa myös suomalaisen valtionyhtiö Arctia Shippingin jäänmurtaja Otso.

Tykeistä lähtee äärimmäisen kova, jopa 259 desibelin, ääni. Se vastaisi veden pinnan päällä äänenvoimakkuudeltaan peräti kahdeksaa suihkumoottoria.

”Kovat äänet voivat myös karkottaa merinisäkkäitä, mikä puolestaan vaikuttaa niiden lisääntymiseen, sukeltamiseen ja vaeltamiseen. Todistusaineisto seismisen testauksen haitallisuudesta kasvaa ja on yhä vahvempia merkkejä siitä, että nämä kovat äänet voivat aiheuttaa vakavia vammoja, vaikuttaa lisääntymiseen ja johtaa valaiden rantautumiseen,”  kommentoi tutkimusraportin kirjoittaneen ryhmän jäsen Oliver Boisseau Marine Conservation Research-järjestöstä.

TGS-NOPEC:n todennäköisiä asiakkaita ovat öljy-yhtiöt, kuten BP, Chevron ja Shell. Ilmastonmuutoksen seurauksena Pohjoisen jäämeren jääpeite on aiempaa pienempi ja öljyteollisuus etsii nyt uusia porausalueita yhä pohjoisemmilta alueilta.

Greenpeacen laiva Arctic Sunrise on parhaillaan matkalla dokumentoimaan alueella tapahtuvaa öljynetsintää.

“Valtionyhtiö Arctia Shipping yrittää tehdä bisnestä ilmastokaaoksen kiihdyttämisellä. Arctia auttaa Shelliä Alaskassa ja on mukana tukemassa myös valaita vahingoittavaa öljynetsintää Grönlannissa. Greenpeacen laiva on Grönlanninmerellä seuraamassa testauksia, jotta öljy-yhtiöt ja Arctia Shipping eivät voi vaieta öljynetsinnän seurauksista,” sanoo Tapio Laakso Greenpeacelta.

Tutkimusraportti: A Review of the Impact of Seismic Survey Noise on Narwhal & other Arctic Cetaceans löytyy täältä »»

Lähde: Greenpeace
Kuva Arctic: Pixabay (Public Domain)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.