p

Suomen luonnon päivänä jaetaan luontokokemuksia ja palkintojaSuomen luonnonsuojeluliitto kutsuu suomalaisia nauttimaan luonnosta ensi lauantaina 29.8. Ilmatieteen laitos lupaa Suomen luonnon päivälle vaihtelevaa säätä. Luonnonsuojeluliitto palkitsee ympäristön puolesta toimineita Nuuksion päätapahtumassa.

Suomen luonnon päivänä järjestetään yli 120 tapahtumaa 68 kunnassa eri puolella Suomea. Omien luontokokemusten jakaminen ja mahdollisuus juhlistaa luontoa erilaisin tavoin on oleellinen osa Suomen luonnon päivän viettoa. Päivää voi viettää halutessaan omin päin.

"Rikastumme myös toisten jakamista luontokokemuksista. Opimme toisiltamme, kuinka monella tapaa on mahdollista kokea suomalainen luontomme", kertoo tapahtuman koordinaattori, sosiologi Raija Savikko Suomen luonnonsuojeluliitosta. Päivän tunnelmia ja kuvia voi jakaa sosiaalisessa mediassa käyttäen tunnusta #luonnonpäivä.

Ilmatieteen laitoksen ennustuksen mukaan Suomen luonnon päivää vietetään epävakaisessa säässä. Luvassa on niin poutaa kuin paikallisia sadekuurojakin. Lämpöä on luvassa maan pohjoisosiin 12-16 astetta ja etelässä lämpötilat kohoavat korkeimmillaan 20 asteeseen.

Tapahtumia suistosta satumetsään

Suomen luonnonsuojeluliiton paikalliset piirit ja yhdistykset järjestävät kaikkiaan noin 30 erilaista tapahtumaa ympäri Suomen. Osa niistä toteutetaan yhteistyössä yritysten kanssa. Yhdessä LähiTapiolan kanssa järjestetään Oulussa Suisto-Challenge -kilpailu ja Janakkalassa luontopolun ennallistamistalkoot.

Luonnonsuojeluliitto vie Suomen luonnon päivänä myös lapsia seikkailulle metsään. Yhdessä Ekokem Oy:n kanssa toteutettuja satupolkuja kuljetaan Suomen luonnon päivän viikonloppuna 29.8. Riihimäellä ja 30.8. Teijossa. Satupoluilla seikkailevat luonnonhenget ja välillä kuljetaan peikkojen perässä, oppien samalla metsän salaisuuksia. Satupolkuja on luvassa myös myöhemmin 5.9. Sipoonkorvessa ja 6.9. Nuuksiossa.

"Lapset tavoittavat erilaisen maailman, jossa metsät ovat vielä satumetsiä ja täynnä ihmeitä. Haluamme tarjota lapsille näitä luontoelämyksiä, sillä lapsuuden kokemukset ovat tärkeitä tulevaisuuden luontosuhteen rakentajia", kertoo Luonnonsuojeluliiton ympäristökasvatustoimikunnan puheenjohtaja Tarja Heikkonen.

Ympäristöpalkinnot ojennetaan Haltiassa

Suomen luonnonsuojeluliitto luovuttaa vuoden tärkeimmät palkintonsa päätapahtumassa Nuuksion Haltiassa. Kello 11.30 alkavassa palkitsemisessa jaetaan jaetaan kolme eri tunnustusta: Ympäristöpalkinto, Ympäristöavaus ja Kultainen sulka.

Vuodesta 1980 lähtien jaettu ympäristöpalkinto annetaan pitkäaikaisesta ja vaikuttavasta ympäristön eteen tehdystä työstä. Ympäristöavaus -palkinto jaetaan merkittävästä teosta. Kultainen Sulka on puolestaan lehdistöpalkinto.

Suomen luonnon päivää on vietetty vuodesta 2013 alkaen. Luonnon päivänä juhlistetaan ainutlaatuista suomalaista luontoa monin tapahtumin ympäri Suomea. Suomen luonnon päivän tarkoituksena on suunnata katseet kauniiseen suomalaiseen luontoon, saada ihmiset liikkeelle ja jakamaan luontokokemuksiaan. Suomen luonnon päivä on Suomen luonnonsuojeluliiton, Suomen ympäristökeskuksen, Metsähallituksen sekä Biologian ja maatieteen opettajien liiton yhteishanke. Siinä on mukana yli 80 eri alojen toimijaa Martoista ministeriöihin. Tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio toimii päivän suojelijana.

Lähde: SLL


Luonnonpäivä Twitter ja Facebook
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.