p

Obaman Clean Power suunnitelma
Yhdysvaltain presidentti Barack Obama paljasti 3.8 suunnitelman, jota hän kutsui - suurin ja tärkein askel minkä olemme koskaan ottaneet ilmastonmuutoksen torjunnassa.

Tavoitteena on uusi Clean Power suunnitelma [Clean Power plan], jossa leikataan kasvihuonekaasupäästöjä USA:n voimalaitoksissa lähes kolmannes 15 vuoden kuluessa.

Suunnitelman tavoite on nostaa merkittävään asemaan tuuli- ja aurinkoenergia, sekä muut uusiutuvat energialähteet.

”Olen vakuuttunut, ettei ole mitään muuta keinoa tähän uhkaan planeetan tulevaisuudesta", Obama sanoi. ”On myös olemassa sellainen asia kuin - liian myöhään”.

Suunnitelman tavoitteena on leikata energia-alan hiilidioksidipäästöjä 32% vuoteen 2030 mennessä, verrattuna vuoden 2005 tasoon.

"Olemme ensimmäinen sukupolvi joka kokee ilmastonmuutoksen vaikutukset, ja viimeinen sukupolvi joka voisi tehdä asialle jotain", sanoi Obama. ”On moraalinen velvollisuus ottaa kantaa ilmastonmuutokseen”, hän julisti.

”Suunnitelma vastaa 166 miljoonan auton ottamista pois liikenteestä, suhteessa ympäristövaikutuksiin”, hän vertasi.

"Jos me emme tee sitä, niin kuka sen tekee? Amerikka johdattaa eteenpäin - sitähän tämä suunnitelma on. Tämä on tilaisuutemme saada aikaan jotain oikein, meidän lapsillemme," hän sanoi.

Yhdysvaltain voimalaitokset ovat maan suurin kasvihuonekaasupäästöjen lähde, selviää yhdellä katsauksella. Mitä se tekee ilmastonmuutoksen torjumiseksi Yhdysvalloissa?Energiateollisuudessa vastustajat ovat vannoneet taistelevansa suunnitelmaa vastaan.

Herra Obama on julistanut sodan hiilelle, sanovat vastustajat. Kiivihiilivoimalalaitokset tuottavat yli kolmanneksen Yhdysvaltain sähköstä. Onkohan tässä käynissä "hiilisota", joka tappaa työpaikkoja.

Clean Power suunnitelma asettaa normeja vähentää CO2-päästöjä 32% vuoden 2005 tasosta vuoteen 2030 mennessä, mikä on 9% enemmän kuin Obaman hallinto on aiemmin ehdottanut.

Suunnitelma asettaa hiilipäästöjen vähentämisen tavoitteet voimalaitoksille ja vaati osavaltioita toteuttamaan suunnitelmat tavoitteiden mukaisiksi.

Osavaltioiden on toimitetteva suunnitelmat syyskuussa 2016, ja niitä on noudatettava vuoteen 2022 mennessä.

Jotkut Yhdysvaltojen osavaltiot vastustaa

15 osavaltiota vastustaa ja haluaa pysäyttää suunnitelman kuten Alabama, Arkansas, Florida, Indiana, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Nebraska, Ohio, Oklahoma, South Dakota, West Virginia, Wisconsin ja Wyoming, he pelkäävät talouden kärsivän ja ihmisten toimeentulon vaarantuvan.

Hallinto uskoo suunnitelman edistävän merkittävästi ilmastohuippukokousta Pariisissa joulukuussa ja kannustaa muita maita toimittamaan omat suunnitelmansa.

Jokaiselle Yhdysvaltojen osavaltiolle on tavoite päästöjen vähentämiseksi, ja niiden on toimitettava ehdotus EPA:lle (Environmental Protection Agency), millätavoin he täyttävät tavoitteet.

"Ilmastonmuutos ei ole ongelma seuraavalle sukupolvelle. Ei enää", Obama sanoi.

"Minun hallinto julkaisi lopullisen version Amerikan Clean Power suunnitelman, se on suurin ja tärkein askel, jonka olemme koskaan toteuttaneet ilmastonmuutoksen torjumiseksi."

Lähde: BBC
Kuva Obama: Gage Skidmore/Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0
Kuva päästöt: Wikimedia Commons / Public Domain

###########

Kalle:
Clean Power suunnitelma on hyvä alku -  jos se totetuu. Olen muutamista ulkomaalaisista tiedotusvälineistä lukenut, että kongressin republikaanipuolueen edustajat, ja hiilestä riippuvaiset teollisuusyritykset vastustavat Clean Power suunnitelmaa jyrkästi, ja uhkaavat haastaa ympäristöviraston oikeuteen. Myös artkkelissa mainitut 15 osavaltiota haluaa pysäyttää suunnitelman. Vastustajien mukaan yhdysvaltain ympäristövirastolla ei ole oikeutta viedä näin suuria poliittisia ohjelmia käytäntöön.

Suurimmat päästöja aiheuttavat maat ovat: Kiina, USA, Euroopan unioni, Venäjä ja Intia.
Henkilöä kohden maailman suurimmat päästöt ovat Amerikkalaisilla.

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.