p

Kaupan muovikassien ympäristövaikutuksiin voidaan vaikuttaa teknologialla ja kassien käyttötavoilla
Kuluttajien käyttötottumuksilla on suurin merkitys muovikassien ympäristövaikutuksiin. Toiseksi suurin on lähtömateriaaleilla, eli kuinka paljon kassi sisältää kierrätysmuovia. Eurooppalaisessa ECOFLEXOBAG-projektissa on luotu maksuton online-työkalu, joka auttaa yrityksiä suunnittelemaan ja valmistamaan entistä ympäristöystävällisempiä kauppakasseja.

ECOFLEXOBAG-projektin tulokset osoittavat, että ympäristökriteerien tehokas huomioiminen suunnittelussa ja valmistuksessa tuottaa kestävän kehityksen mukaisia muovikasseja: ei vain ympäristön kannalta vaan myös taloudelliselta kannalta.

Uudelleenkäytettävät kassit ovat ympäristön kannalta hyvä valinta edellyttäen, että käyttökertojen lukumäärä nousee suunnitellulle tasolle. Esimerkiksi Espanjassa sertifioidut uudelleenkäytettävät kassit suunnitellaan kestämään vähintään 15 käyttökertaa.

Muovikassien laadun tulee vastata käyttötarkoitusta. Suunnittelussa ei pidä liioitella tuotteen ominaisuuksia kuten kokoa, paksuutta tai painolaatua.

Kuluttaja voi vaikuttaa kauppakassien ympäristövaikutuksiin

”Kuluttaja on suurin vaikuttaja siihen, miten paljon muovikassit rasittavat ympäristöä: valitseeko hän kierrätysmateriaaleista vai uudesta muovista tehdyn kassin – ja kuinka monta kertaa hän käyttää samaa kassia”, toteaa VTT:n johtava tutkija Tomi Erho.

Muovin kierrätys alkaa tänä syksynä pääkaupunkiseudulla ekopisteiden yhteydessä. Muovikassitkin pitäisi kierrättää, mutta oikein lajiteltuna. Kompostoitavat kassit on lajiteltava biojätteisiin, jotta ne voidaan käsitellä oikealla tavalla. Kompostoitavia kasseja ei pidä laittaa muovin kierrätykseen, koska niistä on haittaa kierrätysketjussa.

Vesipohjaisillakin painoväreillä hyvään painojälkeen

Yksi Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n tehtävistä ECOFLEXOBAG-projektissa oli koordinoida Suomessa tehtyjä kassien painatuskokeita. Kokeilla osoitettiin, että ympäristöystävällisemmillä materiaaleilla on mahdollista saada yhtä hyvää painojälkeä kuin tavanomaisilla. Vesipohjaisten painovärien käyttö on hyvä vaihtoehto liuotinpohjaisten sijaan, jos yrityksellä ei ole käytössään liuotinpäästöjen käsittelyjärjestelmää. Lisäksi vesipohjaisilla painoväreillä painaminen on mahdollista pienissäkin yrityksissä ilman suuria investointeja.

ECOFLEXOBAG-projekti

Maaliskuussa 2015 päättynyt eurooppalainen ECOFLEXOBAG-projekti (LIFE11 ENV/ES/646) on laatinut suosituksia ja kehittänyt työkaluja kaupan muovikassien ympäristövaikutusten vähentämiseksi. Projektin rahoitti Life+ Environment Policy 2011 -ohjelma.

Siihen ovat osallistuneet teknologiakeskukset AIDO ja AIMPLAS (Espanja), Dienstencentrum (Hollanti), Enviros (Tsekki) ja Teknologian tutkimuskeskus VTT (Suomi). Projektia ovat tukeneet kauppakasseja valmistavat yritykset: Plasbel Plásticos, Plásticos Romero, Oerlemans Plastics, Amerplast, Van Gillern, Tasky, V-Plast sekä Windmöller & Hölscher.

On-line-työkalu

ECOFLEXOBAG-projektissa laaditut suositukset ja menetelmät on koottu online-työkaluksi, joka on helppo ottaa käyttöön yrityksissä. Online-työkalu on saatavissa maksutta projektin nettisivulta

Lähde: VTT
Kuva: Wikipedia Commons (Public Domain)
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.