p

Fortum, SRV ja Outokumpu lähtevät mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen

Valtionyhtiö Fortum ilmoitti tänään, että se lähtee mukaan Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen 6,6 prosentin osuudella, vaikka vesivoimalakauppoja Gazpromin kanssa ei ole saatu päätökseen. Tämä on ollut ehtona Fortumin osallistumiselle Fennovoima-projektiin. Fennovoima ei täyttänyt eduskunnan sille asettamaa kotimaisuusehtoa määräaikaan mennessä. Silti ministeri Olli Rehn antoi arveluttavalle hankkeelle ylimääräisen lisäajan, jota se ei ole ansainnut.


Hanhikivi ilmasta kuvattuna 2015 Kuva: Fennovoima

Valtionyhtiö Fortumin mukaantulo ei tee Fennovoiman ja Rosatomin hankkeesta luotettavaa. Rosatom on epäluotettava yhteistyökumppani. Esimerkiksi Bulgarian hallitus kaatoi Rosatomin Belene-ydinvoimalahankkeen kolme vuotta sitten jatkuvien rahoitusongelmien ja tietojen salailun vuoksi.

“On onnetonta, että Suomessa hallitus auttoi väkisin runnomaan kotimaisuusasteen täyteen Fortumin avulla. Hanke on osoittanut kannattamattomuutensa jo puhtaasti markkinalogiikalla toimivien investoijien lähdettyä. Nyt halutaan sitoa Suomi vanhaan ja epäluotettavaan teknologiaan pitkäksi aikaa sen sijaan, että panostettaisiin määrätietoisesti uusiutuvaan energiaan. Sipilän hallituksella on todella paljon tehtävää, jos se ei halua energiapolitiikkansa muistuttavan pelkästään 1970-lukua”, Greenpeacen maajohtaja Sini Harkki sanoo.

Kaikki hankkeet, jotka Rosatom on aloittanut neuvostoajan jälkeen, ovat olleet myöhässä ja ylittäneet budjettinsa. Fennovoiman maksumiehiksi uhkaavat jäädä suomalaiset omistajat, joista valtaosa on kunnallisia energiayhtiöitä. Greenpeacen teettämien laskelmien mukaan kuntien tappiot vaihtelevat 12 ja 65 miljoonan euron välillä omistusosuudesta ja rakentamiskustannuksista riippuen.

“Fennovoima on taloudellisesti täysin epävarma hanke. Rosatomin julkisuuteen antamien tietojen mukaan sen hinta olisi yli seitsemän miljardia euroa. Kattohintaa ei kuitenkaan ole. Jos hinta-arviot ylittyvät ja aikataulut venyvät, omistajat korvaavat ylimääräiset kustannukset”, Harkki sanoo.

Epävarman ja riskialttiin Fennovoiman sijaan Suomella olisi loistavat edellytykset sijoittaa uusiutuviin energiamuotoihin, jotka luovat työllisyyttä ja kasvua.

###

Fennovoiman ilmoituksen mukaan, myös SRV ja Outokumpu ovat tehneet rahoitussitoumuksen Fennovoimaan. Fennovoiman kotimainen omistus nousee 65,1 prosenttiin. Yhtiöt tulevat Fennovoiman pääomistaja Voimaosakeyhtiö SF:n osakkaiksi.

Yhtiöiden rahoitussitoumuksia vastaavat omistusosuudet Fennovoimasta ovat:

  • SRV 1,8 prosenttia
  • Fortum 6,6 prosenttia
  • Outokumpu 14,1 prosenttia (lisää omistustaan 1,8 prosenttia)
###

Suomen luonnonsuojeluliiton mukaan, Suomella oli historiallinen tilaisuus kääntää energiatalouden suuntaa pois ydinvoimasta. Se tilaisuus on nyt menetetty. On surullista todeta, että ratkaisun teki ministeri Rehn, joka vielä vuosi sitten arvosteli kovasanaisesti Fennovoima-hanketta kirjoittamalla seuraavasti: "Suomesta uhkaa tulla epäonnistuneiden ydinvoimahankkeiden ulkomuseo, joka putoaa kelkasta vihreän talouden kehittämisen saralla". Näin on todella käymässä, ja päätöksestä vastaa Rehn itse.

Lue myös: (lisätty 6.8.2015)

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.