p

Vain 29 % suomalaisista tukee Fennovoiman ydinvoimahanketta - arveluttava hanke haudattava lopullisesti


Ympäristöjärjestö WWF:n Taloustutkimus Oy:lla teettämän tutkimuksen mukaan enemmistö suomalaisista, 51 prosenttia, vastustaa rakennusluvan antamista Fennovoiman Pyhäjoen ydinvoimalalle. Hanketta vastustavien osuus on selkeästi suurempi kuin sitä kannattavien, joka on 29 prosenttia. Tutkimus tehtiin tällä viikolla.Asiaa selvitettiin yhden kysymyksen avulla: ”Pitäisikö valtioneuvoston mielestänne antaa käsiteltävänä olevalle Fennovoiman ydinvoimalahankkeelle rakennuslupa?” Vaihtoehdot olivat ”kyllä” ja ”ei” ja ”ei osaa sanoa”.  Kannastaan tietämättömiä oli 20 prosenttia.

Tutkimuksessa haastateltiin yhteensä 1056:tä henkilöä.  Tutkimus tehtiin 20.-22.7.2015.

”Fennovoiman ja koko Suomen energiapoliittisen päätöksenteon arveluttavaan valoon asettanut ydinvoimahanke on haudattava valtioneuvoston päätöksellä lopullisesti”, vaatii WWF Suomen pääsihteeri KTT Liisa Rohweder. ”Myös suomalaisten enemmistö on tätä mieltä. Valtioneuvoston on kuunneltava kansalaisia.”

”Hallitus on jo antanut Fennovoimalle kuusi kuukautta lisäaikaa hankkia suomalainen omistajapohja. Sitä ei löytynyt, joka osoittaa sen, että Suomen teollisuus ei usko hankkeen olevan kannattava ja pitää sitä tarpeettomana.”

Uskottavuuden lisäksi Fennovoima-hankkeessa kysymys Suomen kilpailukyvystä. Viime vuonna raporttinsa julkaissut suomalainen professoriryhmä*) ennustaa, että vanhaan teknologiaan, kuten ydinvoimaan, fossiiliseen energiaan ja suuriin keskitettyihin tuotantolaitoksiin, tukeutuvat ovat tulevaisuuden energiamarkkinoiden häviäjiä. Murroksessa voittavat ne, jotka ovat panostaneet uuteen, voittavaan tekniikkaan ja kehittäneet alan teollisuutta.

Professoreiden mukaan maailman energiajärjestelmässä toteutuu vallankumous sillä hetkellä, kun uusi tekniikka tulee halvemmaksi kuin vanha. Tähän pisteeseen tullaan vääjäämättä; joissakin maissa se on jo ohitettu.

”Sen jälkeen kun eduskunta äänesti Fennovoiman puolesta, on tilanne muuttunut; uusiutuva energia on rynninyt markkinoille. Vastuullisuutta niin politiikassa kuin liiketaloudessakin on se, että myönnetään virheet ja aloitetaan alusta”, Liisa Rohweder sanoo.

”Suomen energiaratkaisuista päätettäessä on asetettava uusiutuvat energianlähteet etusijalle, sillä niiden käyttöönotto näyttää olevan jo pelkästään taloudellisesti perusteltua. Suomi voi vielä liittyä voittajiin uusiutuvan energian kaupallistamisessa. Ydinvoima ei tätä kuitenkaan edistä.”

Lähde: WWF Suomi
Kuva: Fennovoima
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.