p

Aurinkosähkö tulee, halusit tai et


"Suomessa aurinkosähkö ei vielä ole kannattavaa energian tuottajalle, koska sähkön markkinahinta on alle aurinkosähkön tuotantokustannusten. Tämä on pääasiassa syy, miksi maamme energiantuottajat eivät ole investoineet aurinkosähköön. Mutta aurinkoenergia tulee, halusit tai et. Ja tulevaa muutosta voi olla vastustamassa tai toimia asian suhteen eturintamassa", sanoo tutkijaopettaja Antti Kosonen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.


Aurinkosähkö on kuitenkin jo nyt kannattavaa Suomessa sähkönkuluttajalle, koska kuluttaja vertaa tuotantokustannuksia sähkön kokonaishintaan, joka koostuu energia- ja siirtohinnasta sekä veroista.

Siten ainoat asiat, jotka voisivat estää aurinkosähköä yleistymästä, ovat sähkön kokonaishinnan putoaminen tai poliittiset päätökset. Tuntuisi järjettömältä tehdä päätöksiä, jotka estäisivät uusiutuvan sähköntuotannon lisäämistä.

Suomessa ei kuitenkaan vielä ole päästy siihen pisteeseen, että aurinkosähköä haluttaisiin asentaa suuressa mittakaavassa. Mutta tämä raja ylitetään jossain vaiheessa. Muutos tulee olemaan nopea, ja siihen pitää varautua.

Saksa aurinkosähkön pioneerina

Aurinkosähkö on tehnyt tuloaan todella viimeiset 10 vuotta. Tuloa on vauhdittanut Saksan tekemät päätökset tukea aurinkosähköä syöttötariffeilla ja halu olla pioneeri tällä alalla. Päätös on kasvattanut Saksan aurinkosähkön tuotantokapasiteettia vauhdilla: nykyisin se on lähes 40 gigawattia. Vuosienergiana se vastaa noin neljää 1 gigawatin ydinvoimalaa.

Saksassa muutos on tapahtunut viimeisen seitsemän vuoden aikana, ja pääasiassa yksityiset kotitaloudet ovat tehneet aurinkosähköön tarvittavat laiteinvestoinnit. Pienistä yksittäisistä voimaloista on kasvanut suuri kokonaisuus, jolla alkaa jo olla merkitystä.

Saksassa asennettiin parhaimpina vuosina 7 gigawattia aurinkosähköä vuodessa eli joka toinen vuosi ilmestyi vuosituotantokapasiteettia valmistumassa olevan Olkiluoto 3 -ydinvoimalan verran. Investointeihin käytetty pääoma tuli yksityisten kotitalouksien pankkitileiltä.

Aurinkopaneelien hinnat ovat romahtaneet

Aurinkosähkömoduulien hinnat ovat laskeneet aina 20 prosenttia, kun asennettu tuotantokapasiteetti on tuplaantunut. Koska kehitys on viimeisten seitsemän vuoden aikana ollut todella nopeaa, on se näkynyt myös aurinkopaneelien hintojen romahduksena.

Vaikka suhteellinen kasvunopeus onkin hidastunut viimeisten vuosien aikana, on vuosien 2012 ja 2013 aikana aurinkosähkön tuotantokapasiteetin kasvu ollut silti 40 prosenttia vuodessa

Tällä vauhdilla aurinkosähkön tuotantokapasiteetti tuplaantuu ja moduulien hinnat laskevat 20 prosenttia joka toinen vuosi. Hintojen putoaminen pienentää aurinkosähkön tuotantokustannuksia ja parantaa siten kannattavuutta.

Toimintakenttä muuttuu olennaisesti

Muutos saa yleensä ihmisissä aikaan vastustusta, ja totutuista käytännöistä on hankala päästää irti. Aurinkosähkö herättää tunteita puolesta ja vastaan, sillä se on nykyisellään varsin uusi tuttavuus sähköverkoissa. Kesämökeillä aurinkosähköä on hyödynnetty jo vuosikymmeniä, mutta vain sen takia, että mökit sijaitsevat yleisen sähköverkon ulottumattomissa ja asennuksen hinnalla ei ole ollut merkitystä.

Aurinkosähkö muuttaa monia asioita ihmisten käyttäytymisessä ja sähkömarkkinoissa. Toimintakenttä tulee muuttumaan olennaisesti.

Tulevaa muutosta voi olla vastustamassa tai toimia asian suhteen eturintamassa. Aurinkosähköstä tulee varteenotettava tekijä energiantuotantosektorilla, halusimmepa sitä tai emme.

Lähde:  LUT
Kuva: Pixabay/Ekofokus 
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.