p

Ympäristöministerit: Kansainvälisiin ilmastoneuvotteluihin tarvitaan vauhtia ja sitoutumista
EU:n ympäristöministerit keskustelivat Pariisin ilmastokokouksen valmisteluista ja antoivat poliittista ohjausta ilmanlaadun parantamiseen tähtäävän päästökattodirektiivin jatkoneuvotteluihin.

Pariisin ilmastokokous joulukuussa on kuluvan vuoden ja tulevan Luxemburgin EU-puheenjohtajuuskauden yksi tärkeimmistä prioriteeteista. Ministerit nostivat esiin etenkin pitkän aikavälin tavoitteen, ilmastorahoituksen ja mahdollisuuden sopimuksen kunnianhimon tason nostamiseen asioina, joista tarvitaan tarkempia kantoja syksyn kansainvälisiin ilmastokokouksiin. Ministeri Tiilikainen korosti, että Pariisissa on saatava aikaan sellainen sopimus, joka mahdollistaa pysymisen kahden asteen lämpenemisen rajoissa.

Ministerit myös korostivat tarvetta vauhdittaa kansainvälisiä neuvotteluita ja saada mahdollisimman monet maat sekä etenkin kaikki suuret päästäjät esittämään kansalliset päästövähennystavoitteensa mahdollisimman pikaisesti. EU on toimittanut oman tavoitteensa ensimmäisten joukossa. EU päättää neuvottelutavoitteensa Pariisin kokousta varten 18.9. järjestettävässä ylimääräisessä ympäristöministerikokouksessa.

Päästökattodirektiivin käsittely jatkuu ministerien evästyksellä. Neuvosto on muodostamassa omaa kantaansa ehdotukseen sen jälkeen, kun Euroopan Parlamentti on äänestänyt kannastaan heinäkuussa. Ministerit pitivät tärkeänä, että ehdotuksen terveys- ja ympäristöhyötyjä ei vesitetä, mutta samalla että 2030-tavoitteiden tulee olla realistisia ja ottaa huomioon tuleva energiapolitiikka ja väestökehitys. Ministeri Tiilikainen nosti esiin Suomelle ongelmallisen ammoniakkitavoitteen. Suomi tavoittelee esitettyä alempaa vähentämisvelvoitetta, mikä on myös viimeisimpien vaikutusarviointien mukaista.

Lähde: YM
Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.