p

Norjan öljyrahat pois hiilestä
Norjan suurkäräjät päätti yksimielisesti, että Statens Pensjonsfond - joka tunnetaan myös valtion eläkerahastona tai öljyrahastona - ottaa käyttöön tiukemmat kriteerit, jotka koskevat sijoituksia hiilikaivostoimintaan ja hiilivoimaan sähköntuotannossa. Käytännössä tämä tarkoittaa Norjan öljyrahojen vetämistä pois hiilen polttamisesta.

“Norjan päätös ottaa kantaa hiiltä vastaan on muille hallituksille ja sijoittajille esimerkki siirtymisestä saastuttavista energianlähteistä kohti puhdasta, uusiutuvaa energiaa”, sanoo Greenpeacen pääsihteeri Kumi Naidoo.

Öljyrahojen vetäminen hiilivoimalta on tehokasta ilmastonmuutoksen torjumista. Statens Pensjonsfond on maailman suurin valtiollinen sijoitusrahasto. Päätöksellä on vahva tuki, sillä kaikki puolueet suurkäräjillä kannattivat hiilisijoituksista luopumista. Greenpeacen, Urgewaldin ja Framtiden i våre hender -järjestön laskelmien mukaan Statens Pensjonsfondin on uusien kriteerien mukaan luovuttava omistuksista 122 yhtiössä, joissa sijoitusten arvo on yhteensä 7,7 miljardia euroa.

“Tämä on historian suurin sijoitusten poisveto hiilestä. Sen pitäisi näyttää tietä muille sijoittajille”, sanoo Truls Gulowsen, Greenpeacen maajohtaja Norjassa.

Uusien suurkäräjien määrittämien kriteerien mukaan Statens Pensjonsfond ei voi pitää sijoitussalkussaan sellaista yhtiötä, jonka toiminnasta yli 30 prosenttia perustuu hiilen tuotantoon tai käyttöön. 30 prosentin raja jättää mahdollisiksi sijoituskohteiksi vielä muutamia suurimpia yhtiöitä, kuten BHP Billitonin ja Glencoren. Näidenkin asema öljyrahaston salkussa on epävarma myöhemmin käyttöön otettavien muiden kriteerien takia.

“Tänään on syytä juhlia, mutta Statens Pensjonsfond ei ole vielä päässyt eroon kaikista hiiliyhtiöistä, ja norjalaisten rahaa on vielä kymmeniä miljardeja euroja öljy- ja kaasuteollisuudessa. Norja on myös sekaantunut arktiseen öljynporaukseen. Hienoista uutisista huolimatta Norjalla on vielä paljon tehtävää ennen kuin se voi kutsua itseään todella ilmastoystävälliseksi”, Gulowsen sanoo.

Tämän päivän päätös tulee juuri ennen G7-maiden kokousta Elmaussa Saksassa sunnuntaina ja maanantaina. Parhaillaan on käynnissä myös Bonnin ilmastokokous, joka päättyy ensi viikon torstaina. Bonnissa valmistellaan joulukuussa pidettävää Pariisin ilmastokokousta, jossa on päätettävä ilmastosopimuksen jatkosta.

“Norjan kansankäräjien yksimielisen, poliittiset rajat ylittäneen päätöksen on innostettava poliittisia päättäjiä ympärin maailman valmistauduttaessa Pariisin ilmastokokoukseen”, Kumi Naidoo sanoo.

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.