p

Luonnonkatastrofien seurauksiin voidaan varautua simuloimalla

VTT:n koordinoimassa eurooppalaisessa CRISMA-projektissa on kehitetty simulointityökalu , jolla voidaan varautua yllättäviin suuronnettomuuksiin ja luonnonkatastrofeihin. Suomessa pilotoinnin kohteena olivat talvimyrskyt ja niistä johtuvat sähkökatkot ja evakuoinnit.
Kuva: Ekofokus
Mallinnusta ja simulointia hyödynnettiin ihmishengille ja yhteiskunnalle välitöntä seurausta aiheuttavien, erilaisten todennäköisten tai kuvitteellisten kriisien ja niihin liittyvien toimenpiteiden vaikutusten arvioimiseen.

Työkalua käytettiin myös rannikkotulviin ja hyökyaaltoihin, maanjäristyksiin ja niiden jälkeisiin metsäpaloihin sekä kemikaalipäästöihin asutulla alueella ja isojen onnettomuuksien kapasiteetin hallintaan. Ranskassa simuloinnin kohteena oli rannikkotulvan eteneminen, Italiassa maanjäristys, Israelissa kemikaalipäästöt ja Saksassa suuronnettomuuksien hallinta.

Elokuussa päättyvään projektiin osallistuvat Suomesta Teknologian tutkimuskeskus VTT, Pelastusopisto sekä Ilmatieteenlaitos ja Insta DefSec Oy.

Tutkimuspartnereina ovat Fraunhofer Gesellschaft zur Förderung der angewandten Forschung e.V Saksasta, AMRA Analysis and Monitoring of Environmental Risk Italiasta, AIT Austrian Institute of Technology GmbH Itävallasta, Association for the Development of Industrial Aerodynamics Portugalista ja Tallinn University of Technology Virosta.

Pelastusopiston lisäksi loppukäyttäjän näkökulmaa tuovat Deutsches Rotes Kreuz Saksasta ja Magen David Adom Israelista sekä Public Safety Communication Europe Forum Belgiasta .

Yritysedustajina hankkeessa ovat Insta DefSecin lisäksi NICE Systems Ltd Israelista, Airbus Defence and Space GmbH Saksasta, Spacebel S.A. Belgiasta, Cismet GmbH Saksasta ja ARTELIA Eau & Environnement Ranskasta.

Projektin kokonaisbudjetti on 14,4 miljoonaa, josta EU:n rahoitusosuus on 10,1 miljoonaa euroa.

Hankkeen webbisivut »»

Lähde: VTT

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.