Globaalit haasteet - 12 riskiä jotka uhkaavat ihmiskuntaa


Global Challenges 12 Risks that threaten human civilisation raportti, edustaa parasta tutkijaryhmän  (Global Challenges Foundation, Future of Humanity Institute ja University of Oxford) tietämystä, niinpä luotiin ensimmäinen maailmanlaajuisten uhkaavien riskien selonteko, haasteita voidaan kutsua käytännössä loputon. Se on myös ensimmäinen jäsennelty yleiskuva tärkeimmistä riskeistä ja tarjoaa karkean kvantitatiivisen todennäköisyyden niiden vaikutuksista.

Tämä voi saada jotkut löytämään raportista olennaisen tavoitteen ja innostaa toimintaan ja vuoropuheluun sekä lisäämään mielenkiintoa käytetyistä menetelmistä uhkaaviin riskeihin.

Todellinen painopiste ei ole kuvittelua riskien vaikutuksista, selonteossa linjataan. Sen perimmäinen tarkoitus on kannustaa maailmanlaajuista yhteistyötä ja käyttämään innovointia edistäjänä riskien voittamiseksi.

Meillä on edessämme useita maailmanlaajuisia uhkaavia riskejä sivilisaatiollemme 21. vuosisadan alussa, niinpä tiedeyhteisö on ottanut haasteen vastaan ja niitä tutkitaan useissa yliopistoissa. Mutta vieläkään ei ole koordinoitu lähestymistapaa jolla vastataan näihin haasteisiin ja muuttaa ne osaksi mahdollisuutta.

Ihmiskuntaa uhkaavat 12 globaalia riskiä ovat:

Nykyiset riskit

1. Äärimmäinen ilmastonmuutos

Kuten kaikissa riskeissä on epävarmuutta, mutta tutkimusten mukaan lämpeneminen voi mennä äärimmäisyyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että maapallon keskilämpötila voi nousta esiteollisesta ajasta vuosisadan loppuun mennessä 4 ° C tai jopa 6 ° C.

2. Ydinsota

Täysimittainen ydinsota Yhdysvaltain ja Venäjän välillä on todennäköisesti lähes olematon. Silti mahdollisuudet tahalliseen tai tahattomaan ydinsotaan ei ole kokonaan pois suljettu ja joidenkin arvioiden mukaan riski on n.10 %.

3. Maailmanlaajuinen Pandemia

Epidemia, tarttuva tauti, joka leviää väestössä laajalle alueelle tai jopa maailmanlaajuisesti.

4. Ekologinen katastrofi

Ekosysteemi kärsii rajuja vaurioita, mahdollisesti pysyvää vähenemistä kaikkiin eliöihin, mikä johtaa usein massasukupuuttoon.

5. Globaali järjestelmä romahtaa 

Talous ja yhteiskunnat romahtaa maailmanlaajuisesti. Usein taloudellinen romahdus on myös sosiaalinen kaaos levottomuuksineen, joka usein syrjäyttää lain ja järjestyksen. Ihmisyhteisöjen kaaos tarkoittaa yleensä yhteiskunnan romahtamista tai hajoamista, ja usein myös elämää ylläpitävät järjestelmät luhistuu. Maailman taloudellinen ja poliittinen järjestelmä koostuu monista toimijoista, tavotteista ja verkostoista, joten sovittaminen odottamattomaan suureen ongelmaan on vaikeaa, vaikka yhteydet olisivat kunnossa.

Eksogeeniset riskit

6. Suuret asteroidin vaikutukset

Suuri asteroidin törmäys, kooltaan 5 km tai suurempi, tapahtuu noin kerran kymmmenessä miljoonassa vuodessa, jossa energiaa satatuhatta kertaa enemmän kuin suurimmassa räjäytetyssä pommissa koskaan. Suuren asteroidin törmäys tuhoaisi valtavan maa-alueen ja suuremmat törmäykset voi olla sukupuutto tason katastrofi.

7. Supertulivuoret 

Mikä tahansa supertulivuori kykenee tuottamaan purkauksen jonka tilavuus on yli 1000 km/3. Tämä olisi tuhansia kertoja suurempi kuin normaali purkaus. Supertulivuori purkaa ylempään ilmakehään pyroklastista ainesta kilometrien korkeuteen. Tämä pimentäisi auringonvaloa jolloin voi tulla maailmanlaajuinen vulkaaninen talvi. Filippiineillä vuonna 1991 Pinatubon tulivuoren purkaus aheutti keskimäärin 0.5 ° C ilmaston jäähtymisen.

Kehittymässä olevat riskit

8. Synteettinen biologia

Suunnitelmat rakentaa biologisia laitteita ja järjestelmiä hyötykäyttöön, mutta lisäämällä intentionaalisuudella pandemian riskejä. Yksi haitallisista vaikutuksista synteettisessä biologiassa tulisivat olemaan ihmisille tai keskeiseen osaan ekosysteemiä suunniteltu ja suunnattu patogeeni. Lain sääntely-yritykset ja itsesääntely on tällä hetkellä vielä lapsenkengissä ja kehittyy vain jälkikäteen.

9. Nanoteknologia

Atomisesti tarkka valmistus luoda tehokkaita korkean tason tuotantomenetelmiä, jotka toimivat atomi- tai molekyylitasolla. Se voisi luoda uusia tuotteita, kuten älykkäitä- tai joustavia materiaaleja. Erityisen merkityksellistä on, voiko nanoteknologia mahdollistaa ydinaseen? Nanoteknologia väärikäytettynä lääketieteessä on myös riskiskenaario. Kuitenkin monet maailman ongelmista saattaa olla ratkaistavissa joita mahdollisuuksia nanoteknoloa tarjoaisi kuten luonnonvarojen ehtyminen, saastuminen, ilmastonmuutos, puhdas vesi ja jopa köyhyys.

10. Keinotekoinen äly

Älykkäät näytöt, koneet ja ohjelmat on haara, joka kehittää tietojenkäsittelytieteen koneita ja ohjelmistoja ihmisen tasoiseen älykkyyteen. Tutkimuksessa ja suunnittelussa on älykkäitä toimintoja jotka havaitsevat ympäristönsä. Tällaisia äärimmäisiä älyllisiä järjestelmiä ei voi helposti ohjata ja todennäköisesti pystyvät lisäämään omaa älykkyytään ja siten hankkimaan maksimaaliset resurssit lähes kaikesta.

11. Tuntemattomat haasteet 

Nämä edustavat tuntematonta riskiä maailmanlaajuisten katastrofaalisista haasteista. Ne ovat yhteydessä kaikkiin riskeihin mutta eivät esiinny todennäköisesti yksinään, mutta ne voivat osallistua ja yhdistyä, eikä se ole merkityksetön riskien osa.

Globaalin politiikan riski

12. Tulevaisuuden huono globaali hallinta

Hallinnot eivät pysty ratkaisemaan suuria kriittisiä ongelmia, mutta aktiivisesti pahentavat niitä. On kaksi hallinnon katasrofaalista päätöstä joista ensimmäinen on se, ettei ole kyetty lieventämään absoluuttista köyhyyttä, ja toinen on se, kun hallinnot yrittävät rakentaa maailmanlaajuisesti totalitaarisen valtion. Teknologia, poliittinen ja sosiaalinen muutos voi mahdollistaa rakentamaan uusia hallintotapoja jotka voivat olla paljon parempia -  tai paljon huonompia.


Englannin kieliset raportit:
Lähde: Global Challenges Foundation
Yläkuva: Pixabay
Alakuva: Kuvakaappaus raportista

Lue myös: Tutkimus: Maapallo ajautunut kriittiseen tilaan

3 kommenttia:

 1. Anonyymi7/26/2015

  Toivoa on globaalien ongelmien ratkaisemiseen

  Tieto on ensisijaista, mutta yleensä se näyttää tuovan mukanaan myös tuskaa sekä ei-toivottua vastuuta, mikä ei edesauta tiedon leviämistä. Tieto voi kuitenkin osoittautua helpotukseksi ahdistukseen, joka syntyy tämän päivän lokaaleista ja globaaleista uhkakuvista.

  Minua, tavallista M. ja M. Meikäläistä, ovat helpottaneet mm. alla luettelemani artikkelit ja videot, sillä ne kertovat minulle, että ongelmiin haetaan aktiivisesti erilaisia ratkaisumalleja eri puolella maailmaa. Ei kuitenkaan riitä, että vain pieni joukko ideoi tulevaisuuden suuntaviivoja. Siihen tarvitaan jokaista meistä! Siitä syystä jaan nämä, mielestäni tutustumisen arvoiset artikkelit ja YouTube videot kanssanne ideoinnin vauhdittajiksi sekä tiedon ja toivon siemeniksi.
  (jos haluat lukea artikkelin tai katsoa kyseiset videot, onnistuu se helposti googlaamalla tai tubettamalla otsikko-osiot)

  Artikkelit:
  Six ways the US is building a people-powered economy
  Sarah van Gelder
  Friday 16 January 2015 14.00 GMT
  A wave of disruption is sweeping in to challenge neoliberalism
  Jonathan Dawson
  Thursday 12 March 2015 12.56 GMT
  Small scale hydropower can provide stream of new jobs to rural regions
  James Meadway
  Thursday 16 July 2015 15.36 BST
  This endless quest for growth will see Greece self-destruct
  Jennifer Hinton, Tuesday 7 July 2015 13.10 BST
  Growth is not the answer to inequality
  Tim Jackson
  Friday 13 March 2015 12.50 GMT
  Sustainable development is failing but there are alternatives to capitalism
  Ashish Kothari, Tuesday 21 July 2015 07.18 BST
  Experts reflect on progress of circular economy in last year
  Hannah Gould

  YouTube videot:
  Paul Mason - is capitalism dead? | Guardian Live
  David Harvey "The End of Capitalism"
  Inequality Briefing - Inequality in the UK
  Briefing 63: Reducing inequality doesn’t harm the economy
  Briefing 62: Rising inequality has reduced the UK’s economic growth
  Briefing 59: There are more low-paid workers in the UK than in other advanced economies

  VastaaPoista
 2. Toivoa on, mutta se on vaikeaa ja vaatii todella suuria tekoja muuttaaksemme maapallomme sellaiseksi, jotta se säilyisi tulevillekin sukupolville elinkelpoisena.

  Voimme vaikuttaa artikkelissa esitettyihin uhkiin suurimpaan osaan, paitsi Eksogeenisiin riskeihin, eli suuren asteroidin vaikutuksiin ja supertulivuorten purkauksiin. Kaikki muut uhat ja riskit ovat päätettävissämme. Jatkammeko samaan tahtiin vai rakennammeko kokonaan uuden järjestemän?

  Ekofokus: Tutkimus: Maapallo ajautunut kriittiseen tilaan

  Ekofokus: Nyt on päätösten aika: Vuosi 2015 on mahdollisuus kestävästä tulevaisuudesta

  Aihetta käsittelevä dokumentti Yle Areenassa: Talouden madonluvut Nähävissä vielä 26 päivää.

  VastaaPoista
 3. KORJAUS!
  Eilisessä kommentissani on virheellinen linkki. Tosin ko. juttuun on oikea linkki artikkelin lopussa.

  Tässä toimiva: Tutkimus: Maapallo ajautunut kriittiseen tilaan

  VastaaPoista