p

Globaalit haasteet - 12 riskiä jotka uhkaavat ihmiskuntaa


Global Challenges 12 Risks that threaten human civilisation raportti, edustaa parasta tutkijaryhmän  (Global Challenges Foundation, Future of Humanity Institute ja University of Oxford) tietämystä, niinpä luotiin ensimmäinen maailmanlaajuisten uhkaavien riskien selonteko, haasteita voidaan kutsua käytännössä loputon. Se on myös ensimmäinen jäsennelty yleiskuva tärkeimmistä riskeistä ja tarjoaa karkean kvantitatiivisen todennäköisyyden niiden vaikutuksista.

Tämä voi saada jotkut löytämään raportista olennaisen tavoitteen ja innostaa toimintaan ja vuoropuheluun sekä lisäämään mielenkiintoa käytetyistä menetelmistä uhkaaviin riskeihin.

Todellinen painopiste ei ole kuvittelua riskien vaikutuksista, selonteossa linjataan. Sen perimmäinen tarkoitus on kannustaa maailmanlaajuista yhteistyötä ja käyttämään innovointia edistäjänä riskien voittamiseksi.

Meillä on edessämme useita maailmanlaajuisia uhkaavia riskejä sivilisaatiollemme 21. vuosisadan alussa, niinpä tiedeyhteisö on ottanut haasteen vastaan ja niitä tutkitaan useissa yliopistoissa. Mutta vieläkään ei ole koordinoitu lähestymistapaa jolla vastataan näihin haasteisiin ja muuttaa ne osaksi mahdollisuutta.

Ihmiskuntaa uhkaavat 12 globaalia riskiä ovat:

Nykyiset riskit

1. Äärimmäinen ilmastonmuutos
Kuten kaikissa riskeissä on epävarmuutta, mutta tutkimusten mukaan lämpeneminen voi mennä äärimmäisyyksiin. Tämä tarkoittaa sitä, että maapallon keskilämpötila voi nousta esiteollisesta ajasta vuosisadan loppuun mennessä 4 ° C tai jopa 6 ° C.

2. Ydinsota
Täysimittainen ydinsota Yhdysvaltain ja Venäjän välillä on todennäköisesti lähes olematon. Silti mahdollisuudet tahalliseen tai tahattomaan ydinsotaan ei ole kokonaan pois suljettu ja joidenkin arvioiden mukaan riski on n.10 %.

3. Maailmanlaajuinen Pandemia
Epidemia, tarttuva tauti, joka leviää väestössä laajalle alueelle tai jopa maailmanlaajuisesti.
Virus: mikro-organismin kyky vahingoittaa ihmisen kudoksia ja aiheuttaa sairauksia ja kuolemaa.
Pandemiasta lisää täällä

4. Ekologinen katastrofi
Ekosysteemi kärsii rajuja vaurioita, mahdollisesti pysyvää vähenemistä kaikkiin eliöihin, mikä johtaa usein massasukupuuttoon.

5. Globaali järjestelmä romahtaa 
Talous ja yhteiskunnat romahtaa maailmanlaajuisesti. Usein taloudellinen romahdus on myös sosiaalinen kaaos levottomuuksineen, joka usein syrjäyttää lain ja järjestyksen. Ihmisyhteisöjen kaaos tarkoittaa yleensä yhteiskunnan romahtamista tai hajoamista, ja usein myös elämää ylläpitävät järjestelmät luhistuu. Maailman taloudellinen ja poliittinen järjestelmä koostuu monista toimijoista, tavotteista ja verkostoista, joten sovittaminen odottamattomaan suureen ongelmaan on vaikeaa, vaikka yhteydet olisivat kunnossa.

Eksogeeniset riskit

6. Suuret asteroidin vaikutukset
Suuri asteroidin törmäys, kooltaan 5 km tai suurempi, tapahtuu noin kerran kymmmenessä miljoonassa vuodessa, jossa energiaa satatuhatta kertaa enemmän kuin suurimmassa räjäytetyssä pommissa koskaan. Suuren asteroidin törmäys tuhoaisi valtavan maa-alueen ja suuremmat törmäykset voi olla sukupuutto tason katastrofi.

7. Supertulivuoret 
Mikä tahansa tulivuori kykenee tuottamaan purkauksen jonka tilavuus on yli 1000 km/3. Tämä olisi tuhansia kertoja suurempi kuin normaali purkaus. Supertulivuori purkaa ylempään ilmakehään pyroklastista ainesta kilometrien korkeuteen. Tämä pimentäisi auringonvaloa jolloin voi tulla maailmanlaajuinen vulkaaninen talvi. Filippiineillä vuonna 1991 Pinatubon tulivuoren purkaus aheutti keskimäärin 0.5 ° C ilmaston jäähtymisen.

Kehittymässä olevat riskit

8. Synteettinen biologia
Suunnitelmat rakentaa biologisia laitteita ja järjestelmiä hyötykäyttöön, mutta lisäämällä intentionaalisuudella pandemian riskejä. Yksi haitallisista vaikutuksista synteettisessä biologiassa tulisivat olemaan ihmisille tai keskeiseen osaan ekosysteemiä suunniteltu ja suunnattu patogeeni. Lain sääntely-yritykset ja itsesääntely on tällä hetkellä vielä lapsenkengissä ja kehittyy vain jälkikäteen.

9. Nanoteknologia
Atomisesti tarkka valmistus luoda tehokkaita korkean tason tuotantomenetelmiä, jotka toimivat atomi- tai molekyylitasolla. Se voisi luoda uusia tuotteita, kuten älykkäitä- tai joustavia materiaaleja. Erityisen merkityksellistä on, voiko nanoteknologia mahdollistaa ydinaseen? Nanoteknologia väärikäytettynä lääketieteessä on myös riskiskenaario. Kuitenkin monet maailman ongelmista saattaa olla ratkaistavissa joita mahdollisuuksia nanoteknoloa tarjoaisi kuten luonnonvarojen ehtyminen, saastuminen, ilmastonmuutos, puhdas vesi ja jopa köyhyys.

10. Keinotekoinen äly
Älykkäät näytöt, koneet ja ohjelmat on haara, joka kehittää tietojenkäsittelytieteen koneita ja ohjelmistoja ihmisen tasoiseen älykkyyteen. Tutkimuksessa ja suunnittelussa on älykkäitä toimintoja jotka havaitsevat ympäristönsä. Tällaisia äärimmäisiä älyllisiä järjestelmiä ei voi helposti ohjata ja todennäköisesti pystyvät lisäämään omaa älykkyytään ja siten hankkimaan maksimaaliset resurssit lähes kaikesta.

11. Tuntemattomat haasteet 
Nämä edustavat tuntematonta riskiä maailmanlaajuisten katastrofaalisista haasteista. Ne ovat yhteydessä kaikkiin riskeihin mutta eivät esiinny todennäköisesti yksinään, mutta ne voivat osallistua ja yhdistyä, eikä se ole merkityksetön riskien osa.

Globaalin politiikan riski

12. Tulevaisuuden huono globaali hallinta
Hallinnot eivät pysty ratkaisemaan suuria kriittisiä ongelmia, mutta aktiivisesti pahentavat niitä. On kaksi hallinnon katasrofaalista päätöstä joista ensimmäinen on se, ettei ole kyetty lieventämään absoluuttista köyhyyttä, ja toinen on se, kun hallinnot yrittävät rakentaa maailmanlaajuisesti totalitaarisen valtion. Teknologia, poliittinen ja sosiaalinen muutos voi mahdollistaa rakentamaan uusia hallintotapoja jotka voivat olla paljon parempia -  tai paljon huonompia.

Lähde: Global Challenges Foundation
Yläkuva: Pixabay
Alakuva: (CC0)  Erilähteistä koonnut EF/KL