p

Vuosi 2015 on mahdollisuus kestävästä tulevaisuudesta

Vuosi 2015 voi olla kriittinen ihmiskunnalle. Sivilisaatiomme ei ole koskaan kohdannut eksistentiaalisia riskejä ilmaston lämpenemisestä, luonnon monimuotoisuuden köyhtymisestä ja luonnonvarojen ehtymisestä. Ihmis-kunnalla ei ole koskaan ollut niin suurta  mahdollisuutta edistää hyvinvointia ja köyhyyden poistamista kuin nyt. Niinpä meidän on valittava, joko lähteä matkalle kohti kestävää kehitystä, tai jatkaa nykyisellä tuhoisalla "business as usual" tiellä.

Heinäkuussa 2015 kokoontuvat päättäjät keskustelemaan kehitysrahoituksesta, Addis Abebaan. Syyskuussa 2015 YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi [SDGs] tulee allekirjoittavaksi. Joulukuussa 2015 maailman päättäjät kokoontuvat Pariisiin neuvottelemaan uudesta maailmanlaajuisesta ilmastosopimuksesta. Kuluvan vuoden tehdyt päätökset tulevat olemaan perintömme tuleville sukupolville.
Kuva: Pixabay

17 johtavaa tiedemiestä ja taloustieteilijää on kirjoittanut selvityksen siitä, mitä kansainvälinen ilmastosopimuksen pitäisi saavuttaa jolukuussa Pariisissa, jotta maailma välttäisi vaarallisen ilmastonmuutoksen. Ensimmäiseksi he edellyttävät maapallon lämpeneminen rajoittamisen alle 2 ° C, ja siirtymisen hiilettömään yhteiskuntaan vuoteen 2050 mennessä.

Maailmanlaajuinen käännekohta?

Hyvä tulevaisuus on vielä saavutettavissa, kun toimimme viisaasti voimme turvata inhimillisen kehityksen. Oikeastaan se on moraalinen velvollisuutemme ja meidän oma etumme. On välttämätöntä saavuttaa hiilivapaa yhteiskunta vuosisadan puoliväliin mennessä, tai pian sen jälkeen, joka rajoittaa maailmanlaajuisen ilmastonlämpenemisen alle 2 °C, mikä sovittiin kansainvälisesti jo vuonna 2010. Tämä kehityskaari ei ainoastaan ole taloudellisesti haastava, vaan se luo myös uusia taloudellistoiminnallisia mahdollisuuksia, edistystä ja uuden kehittämistä. Uutta innovoimalla voidaan luoda uusia työpaikkoja ja teollisuudenaloja, joka taas parantaa yhteisöjen ja ihmisten oloja ympäri maailman. Tämä on liian hyvä mahdollisuus jättää käyttämättä.

Voimme torjua arvaamatonta ilmastonmuutosta. Olemme kuitenkin parhaillaan lämpenemisen kehityskaaressa, joka muuttaa planeettamme peruuttamattomasti jos  2 °C raja ylittyy. Se on uhkapeliä, joka voi johtaa meidät tuntemattomaan maailmaan, jossa on hallitsematon merenpinnan nousu ja erinlainen ilmasto, kuten tuhoisat helleaallot, jatkuvaa kuivuutta ja ennennäkemättömiä tulvia. Lisäksi yhteiskuntamme elintarviketurva, infrastruktuuri, ekosysteemi ja ihmisen terveys olisivat vaarassa, jotka vaikuttavat heti ja eniten köyhiin ja haavoittuviin ihmisiin ja yhteiskuntiin.
Kuva: Pixabay
Mihin pitäisi sitoutua

Hallitusten on sitouduttava rajoittamaan maapallon lämpenemisen alle kahteen asteeseen, koska jo kahden asteen lämpeneminen aiheuttaa merkittäviä vahinkoja ja häiriöitä. Olemme kuitenkin parhaillaan 4 °C lämpenemisen polulla vuosisadan loppuun mennessä, jopa 6 °C lämpeneminen on mahdollinen vuoteen 2100. Emme varmasti voi hyväksyä näin valtavaa riskiä ja katastrofia.

Ihmiskunnan CO2 päästöt teollistumisen alusta ovat 2000 Gt. Tämä tarkoittaa sitä, että vähintään 3/4 osaa kaikista tunnetuista fossiilisten polttoaineiden varannoista on jätettävä maahan. Niinpä globaaliset fossiilisten polttoaineiden päästöjen määrän, joita voimme enää käyttää, on oltava alle 1000 Gt CO2, jotta on mahdollista pitää kiinni alle kahden asteen lämpenemisen tavoitteesta.

Taloudellinen toimintatapamme on perusteellisesti uudistettava. Maailman-laajuisesti ilmastoa lämmittävistä CO2 päästöistä eroon pääseminen 2050 mennessä. Fossiilisten polttoaineiden hiilen, öljyn ja maakaasun massiiviset tuet on lopetettava, joka on IMF:n arvion mukaan n. 1,4 biljoonaa euroa. On pidettävä kiinni sovituista tavotteista ja tähdättävä onnistuneeseen sopimukseen Pariisissa. Lisäksi on vapautettava kaikki ilmasto-innovaatiot globaaliin käyttöön, sekä mahdollistettava niiden ratkaisujen saatavuus joita on jo olemassa. Ennennäkemätön ilmastonmuutoksen haaste vaatii myös ennennäkemätöntä teknologista kehitystä.

Tarvitaan globaalia strategiaa vähentämään haavoittuvuutta, parantamaan sopeutumiskykyä, ja tietoja menetyksistä ja vahingoista ympäristön ja yhteisöjen ilmastovaikutuksista. Turvattava hiilinieluja ja elintärkeitä ekosysteemejä, jotka ovat tärkeitä ilmaston suojeluun ja päästöjen vähentämiseen. Lämpeneminen 2 ° C tai enemmän asettaisi myös valtavia sosiaalisia ja taloudellisia rasitteita.

On kiireesti saatava uudet määrät ja lähteet ilmastorahoituksesta kehitysmaille, jotta nopea COnollapäästöihin siirtyminen tapahtuu joustavasti. Tähän kuuluu julkinen rahoitus hillitsemiseen ja sopeutumiseen, määrältään vähintään verrattuna nykyiseen apuun (ODA), noin 135 miljardia dollaria vuodessa.

Ilmastonmuutos ei jätä yhtäkään osaa ympäristöämme ja yhteiskuntaamme koskematta. Lausunnon kirjoitti 17 johtavaa tiedemiestä ja taloustieteilijää. He yhdistivät voimansa Global Challenges säätiön kanssa ja toimittavat viestin kaikille aikamme päättäjille.

Lausunnon kirjoittajat 17 johtavaa tiedemiestä ja taloustieteilijää:


Lähde: TheEarthStatement

Aiemmin aiheseen liittyviä juttuja: (Ekofokus)
Julkaissut: Kalle