p

Shell sai luvan arktiseen öljynporaukseen - suomalaismurtajat avainasemassa


Arctia Shippingin jäänmurtajat Fennica ja Nordica liittyvät pian Shellin öljynporauslaivueeseen, joka aloittaa porauksen Tšuktšimerellä. Ilman suomalaisaluksia poraaminen olisi mahdotonta.Yhdysvaltojen viranomaiset antoivat Shellille porausluvan maanantaina.

“Maailmassa on tällä hetkellä vain neljä Nordican ja Fennican kaltaista murtajaa, joista yksi on jo Shellin käytössä. Yksi taas on ruotsalainen valtio-omisteinen Oden, jota ei käytetä arktisessa öljynporauksessa. Suomalaiset eivät ole ainoastaan mukana porauksessa, olemme mahdollistamassa sen”, sanoo Greenpeace Nordicin Arktis-vastaava Tapio Laakso.

Nordica. Kuva: Cornelia Klier / Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Greenpeace, Ilmastovanhemmat, 350 Suomi ja Saamelaisnuoret ovat vaatineet hallitusneuvottelujen aikana Smolnan edustalla, että suomalaiset murtajat eivät osallistuisi arktiseen öljynporaukseen. Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n mukaan kaksi kolmasosaa jo tunnetuista fossiilivaroista täytyy jättää käyttämättä, jos haluamme rajoittaa ilmaston lämpenemisen kahteen asteeseen. Lisäksi arktisissa olosuhteissa öljynporauksen riskit ovat suuret. On vain ajan kysymys, milloin öljykatastrofi vaurioittaa alueen herkkää ympäristöä.

Jään hallintaan öljynporauksessa (primary ice management) pystyvien alusten, eli primäärimurtajien, markkinoita on kartoitettu Reddal Oy:n vuonna 2013 tekemässä selvityksessä. Raportissa todetaan myös, ettei maailmalla rakenteilla olevista uusista jäänmurtajista yksikään sovellu jään hallintaan haastavissa olosuhteissa.

“Maailman johtajien pitää sopia keinoista pysäyttää ilmastonmuutos joulukuussa Pariisin ilmastokokouksessa. On kansallinen häpeä, että suomalaiset samaan aikaan mahdollistavat vaarallisen öljynporauksen, joka uhkaa Arktista ja kiihdyttää ilmastonmuutosta”, Laakso sanoo.

Lähde: Greenpeace

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.