p

VTT:n testi haistaa ketoosin


VTT on kehittänyt kuluttajille helppokäyttöisen ja nopean ketoositestin, joka tunnistaa hengityksestä asetonin. Testistä hyötyvät erityisesti diabeetikot ja laihduttajat. Testi voidaan muuntaa myös muuhun käyttötarkoitukseen, esimerkiksi ilmansaasteiden formaldehydin tai asetaldehydin määrittämiseen. Tuotteelle etsitään kaupallistajaa. 


Ketoosin voi nyt todeta vaivattomasti hengityksestä, mikä on käyttäjän kannalta huomattavasti kätevämpää kuin tähänastisella virtsatestillä.

Ketoositestiin kuuluu kaksi osaa: väriä vaihtava paperiliuska sekä muovinen näytteenottopussi, johon puhalletaan hengitysilmaa. Tulos selviää värimuutoksen perusteella 15:ssä minuutissa. Mitä enemmän ulos puhallettavassa hengitysilmassa on asetonia, sitä nopeammin väri muuttuu vaaleasta keltaisesta punertavaksi.

Tulevaisuudessa tuloksen lukemiseen voi käyttää kännykän väriä mittaavaa sovellusta.

Ketoosin rajana pidetään asetonipitoisuutta 1,8 ppm(V). Terveellä ihmisellä pitoisuus on tavallisesti selvästi alle 1 ppm(V).

Ketoositesti on suunnattu käyttäjille, jotka noudattavat vähähiilihydraattista ruokavaliota terveydellisistä syistä tai laihduttavat. Asetonin lisäksi testi soveltuu periaatteensa puolesta myös muiden ketonien ja aldehydien toteamiseen ilmasta.

Yli 380 miljoonalla ihmisellä on diabetes, ja heistä 90 prosentilla on kaikkialla maailmassa yleistyvää kakkostyyppiä, raportoivat Kansainvälinen diabetesliitto IDF ja WHO. Ylipainoisia aikuisia on WHO:n mukaan 1,9 miljardia.

Lähde: VTT

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.