p

Valtion metsissä jo 10 000 suojeltua kulttuuriperintökohdettaValtion talouskäytössä olevien monikäyttömetsien neljän miljoonan hehtaarin inventointiurakka alkaa olla loppusuoralla. Metsistä on kartoitettu yli 10 000 kohdetta, joiden aikahaarukka on liki 10 000 vuotta.

Metsähallitus käynnisti keväällä 2010 laajan hankkeen, jonka tavoitteena on inventoida valtion metsien kulttuuriperintö. Kulttuuriperintökohteita on inventoitu ensimmäistä kertaa laajemmin myös valtion talouskäytössä olevissa monikäyttömetsissä metsätalouden omalla rahoituksella.

Lähes kaikkialta Suomen metsistä löytyy merkkejä ihmisen toiminnasta. Osa merkeistä on ikivanhoja, osa nuorempia. Merkit liittyvät muun muassa asumiseen, työntekoon, elinkeinoihin, kulkemiseen, sotiin, uskomuksiin ja jopa harrastuksiin. Metsien kulttuuriperinnön kartoittamisessa on alkamassa kuudes ja viimeinen kenttäkausi, minkä jälkeen työ on valtion talousmetsien osalta tehty.

Vaikka varsinainen inventointiprojekti päättyykin tänä vuonna, osataan kulttuuriperintökohteisiin kiinnittää huomiota myös jatkossa. Projektin alusta lähtien arkeologit ovat kouluttaneet ja ohjeistaneet Metsähallituksen suunnittelijoita ja metsureita sekä alihankintaketjun toimijoita. Koulutuksissa on opetettu tunnistamaan kohteet maastossa ja toimimaan niiden suhteen oikealla tavalla kaikissa metsien käsittelyn vaiheissa.

Yhteisten metsiemme kulttuuriperinnön tulevaisuus vaikuttaa siis turvatulta ja kaikki metsistä löydetyt kohteet ovat suojeltuja. Vaikka Metsähallitus suojeleekin kulttuuriperinnön laajemmin kuin laki edellyttää, Metsähallitus hallinnoi kuitenkin vain noin kolmannesta Suomen metsäpinta-alasta. Valtaosa metsistä on yksityisten metsänomistajien, yhtiöiden, kuntien ja seurakuntien omistuksessa ja niiden kulttuuriperintö on lähes inventoimatta.

Lähde: MH

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.