p

SLL: Purunpään saaristometsät säilytettävä


Purunpää. Kuva: Panu Kunttu
Konstsamfundet on yllättäen käynnistänyt laajat hakkuut Kemiönsaaren Purunpäässä. Suomen luonnonsuojeluliitto ja kymmenet kulttuurivaikuttajat vetoavat arvokkaiden saaristometsien puolesta.

Merkittävän maanomistajan ja varakkaan taideyhdistys Konstsamfundetin hakkuusuunnitelmat kattavat yhteensä noin 40 hehtaaria. Suurin avohakkuualue on muodostumassa Purunpään kannakselle, Ekhamnin jalopuulehtoon rajautuen.

Purunpää on valtakunnallisesti merkittävä metsäinen saaristokohde, jota aikanaan toivottiin osaksi vuonna 1983 perustettua Saaristomeren kansallispuistoa. Alue on maisemallisesti ainutlaatuinen helmi Saaristomeren laidalla, jossa sisämaan metsäluonto ja ulkosaariston maisemat kohtaavat. Noin 350 hehtaarin laajuisella alueella on vaihtelevia ja monimuotoisia metsiä, soita ja korkeita kallioita. Konstsamfundet vastusti suojelua, joka sittemmin toteutui vain rantarakentamiskiellon muodossa.

Purunpään tulevaisuudesta nousi viime syksynä laaja huoli, kun Konstsamfundet suunnitteli hakkaavansa yli 10 hehtaaria Natura-alueella sijaitsevia merenrantametsiä. Arvostelun seurauksena Konstsamfundet lupasi jäädyttää hakkuut ja arvioida uusissa suunnitelmissaan myös suojeluvaihtoehtoa. Se lupasi tiedottaa, kun suunnitelmat ovat selvät, mutta aloittikin viime viikolla hakkuut kaikessa hiljaisuudessa.

Purunpään metsät ovat innoittaneet muun muassa valokuvataiteilija Ritva Kovalaista, ja metsäkuvia Purunpäästä on julkaistu muun muassa -tieto- ja valokuvateoksessa Suomalainen aarniometsä.

Kaikkiaan 52 kulttuurivaikuttajaa on vedonnut alueen säilyttämiseksi. Lisäksi 1400 hengen allekirjoittama vetoomus alueen sälyttämiseksi luovutettiin viime joulukuussa Konstsamfundetille.

- On todella valitettavaa, jos taidetta ja kulttuuria vuosittain noin 10 miljoonalla eurolla tukeva yhdistys tuhoaa toisella kädellään taiteilijoitakin inspiroivia, jylhän kauniita saaristometsiä, sanoo Suomen luonnonsuojeluliiton suojeluasiantuntija Virpi Sahi.

Suomen luonnonsuojeluliiton mielestä nyt käynnistyneillä hakkuilla rikotaan luonnoltaan ja maisemaltaan poikkeuksellisen hyvin säilynyt saaristometsäkokonaisuus. Hakattavat kohteet sisältävät vanhoja karuja kalliomänniköitä, puustoltaan eri-ikäisrakenteisia kangasmetsiä lehtipuineen sekä varttuneita kuusikoita lahopuineen. Näin ollen alueen metsät sopisivat suojeltavaksi esimerkiksi Etelä-Suomen metsien monimuotoisuuden toimintaohjelman (METSO) avulla. Maanomistajan olisi myös mahdollisuus saada Natura-alueesta korvausta valtiolta.

- Purunpää on hieno kokonaisuus, jonka METSO-suojeluhakemuksen Varsinais-Suomen ELY-keskus uskoakseni mielihyvin ottaisi käsittelyyn, jos hakemus tulisi. Maanomistaja saisi verovapaan korvauksen ja upeat metsät säästyisivät. Tätä kiittäisivät myös alueen ympärivuotiset ja vapaa-ajan asukkaat sekä matkailijat ja retkeilijät, kuvailee Kemiönsaaren luonto ry:n aktiivi, biologi Panu Kunttu.

Tietoa Purunpäästä sekä 19.12.2014 Konstsamfundetille luovutettu vetoomus, jonka allekirjoitti noin 1400 henkilöä ja 52 kulttuurivaikuttajaa: Save Purunpää »»

Lähde: SLL

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.