p

Arctia Shipping sitoutuu ilmastonmuutoksen kiihdyttämiseen


Valtionyhtiö Arctia Shipping ilmoitti eilen (10.4) uudesta sopimuksesta arktiseen öljynetsintään. Itämerelle suunniteltu jäänmurtaja Otso on vuokrattu tukemaan seismisiä testauksia arktisille merialueille. Arctia Shipping salaa toistaiseksi vuokraajan ja sen, millä alueilla murtajaa on tarkoitus käyttää. Norjalainen TGS-NOPEC Geophysical Company, joka aloittaa seismiset tutkimukset Koillis-Grönlannin vesillä heinäkuussa, mainitsee kuitenkin lupahakemuksensa taustatiedoissa (pdf) Arctia Shippingin sopimuskumppanikseen.

Jäänmustaja Otso. Kuva: Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

“Valtionyhtiö Arctia Shipping syventää sitoutumistaan ilmastonmuutosta kiihdyttävään liiketoimintaan. Jo nyt ilmastonmuutoksen seuraukset näkyvät niin kuivuutena kuin hirmumyrskyinä eri puolilla planeettaa”, sanoo Greenpeacen Arktis-kampanjavastaava Tapio Laakso.

Arvostetussa tiedelehti Naturessa äskettäin julkaistu tutkimus totesi, että mikäli ilmaston lämpeneminen halutaan pysäyttää turvallisena pidettyyn kahteen asteeseen, arktisia öljyvaroja ei voida ottaa käyttöön.

“Seismisissä testauksissa merenpohjaa pommitetaan äärimmäisen kovilla ääniaalloilla. Äänitykillä tehtävä seisminen testaus saattaa olla vaarallista merinisäkkäille kuten valaille”, Laakso sanoo.

Äänet, joita kartoituksessa käytetään, ovat äärimmäisen kovia, jopa 260 desibelin voimakkuuksiin yltäviä. Vertailun vuoksi lentoon lähtevän hävittäjän melu on 165 desibeliä ja 202 desibelin ääniaalto on ihmiselle tappava. Valaat ja muut merinisäkkäät ovat riippuvaisia äänistä ja kuulostaan navigoidessaan ja metsästäessään ja ovat siksi herkkiä seismisen kartoituksen äänille. A Deaf Whale is a Dead Whale »»  (Oceana)

Lähde: Greenpeace

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.