p

Arktinen öljynporaus puhutti keskustelijoita tuomiokirkossa


“Onko perusteltua lähteä poraamaan öljyä Arktikselta? Ei missään tapauksessa”, tiivisti ilmastopaneelin puheenjohtaja Markku Ollikainen lauantaina 7.3. Greenpeacen, Kirkkohallituksen ja Helsingin tuomikirkko-seurakunnan yhdessä järjestämässä Onko öljynporaus syntiä -seminaarissa. Tapahtumapäivä huipentui tuomiokirkkoon heijastettuun video- ja ääniteokseen.

Ilmastonmuutoksen torjuntaan ja Arktiksen pelastamiseen rohkaiseva video- ja ääniteos Helsingin tuomiokirkolla lauantaina 7. maaliskuuta 2015. (Copyright: Greenpeace/Patrik Rastenberger)

Seminaarissa keskustelivat Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström, elokuvaohjaaja, Taideneuvoston jäsen ja saamelaisvaikuttaja Pauliina Feodoroff, ilmastopaneelin puheenjohtaja, Helsingin yliopiston ympäristöekonomian professori Markku Ollikainen ja Nordean vastuullisen sijoittamisen johtaja Antti Savilaakso.

Ilmastonmuutos on mitä suurin haaste ihmiskunnalle, mutta panelistit näkivät tulevaisuuden toiveikkaana. Porvoon hiippakunnan piispa Björn Vikström kertoi kirkon ja piispojen pohtivan nyt, miten he voisivat ottaa yhä aktiivisemman rooli puhtaan energian edistämisessä, erityisesti Pariisin ilmastokokouksen alla.

Nordean vastuullisen sijoittamisen johtaja Antti Savilaakso toi puolestaan esimerkin sijoitusmaailmasta, jossa on lyhyen ajan sisällä herätty miettimään pankkialan vastuuta ilmastonmuutoksessa ja fossiili-investointien riskien arvioimisessa.

“Presidentin täytyy tehdä vala astuessaan virkaansa. Lääkärin pitää vannoa lääkärinvala. Nyt on ajankohtaista miettiä pankkiirin valaa. Myös pankkien tulisi kunnioittaa asiakkaitaan ja informoida heitä riittävästi sijoitusten ilmastovaikutuksista”, totesi Savilaakso.

“Toisaalta myös jokaisella asiakkaalla on pankkiin mennessään oikeastaan velvollisuus vaatia riskianalyysiä sijoitustensa ilmastonmuutosvaikutuksista. Mitä enemmän ihmiset ja yhteisöt vaativat näitä arvioita, sitä nopeammin järjestelmä alkaa muuttua”, Savilaakso tiivisti.

“Ilmastonmuutos muuttaa jo 10-15 vuoden päästä hyvin radikaalisti sitä, miten sijoitamme. Meidän kaikkien etu olisi, että muutos menisi hallitusti, alkaen jo nyt, omilla ehdoillamme, eikä vasta pakon edessä”, Savilaakso painotti.

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.