p

Tutkimus: 8 miljoonaa tonnia muovijätettä valtameriin vuosittain

Kuinka paljon muovijätettä kulkeutuu maalta merelle on arvailtu jatkuvasti vuosikymmenet. Nyt tutkijat ovat selvittäneet ensimmäistä kertaa maailmanlaajuisen mereen päätyvän muovijätemäärän yhden vuoden ajalta. 
Kuva: Muoviroskaa rannalla, V Berger / Wikimedia Commons (CC0)


Kuinka paljon huonosta jätehuollosta johtuvaa muovijätettä rantautuu maalta merelle on ollut 1970 luvulta kestäneen arvailujen varassa. Nyt Georgian yliopiston Jenna Jambeck ja hänen kollegansa National Center for Ecological:in työryhmä ovat asettaneet määrästä luvut maailmanlaajuiselle muovijäte-ongelmalle.

He alkoivat tutkia kaikkia roskien reittejä mereen, maa-, meri- ja muita polkuja. Tutkijoiden tavoitteena oli kehittää malleja kullekin näistä lähteistä. Kerättyään karkeita arvioita, kävi melko nopeasti ilmi, että hoitamattomat hajallaan olevat kiinteät jätteet ovat suurin lähde. 

Infografiikka: Lindsay Robinson/University of Georgia
Ihmisiltä, jotka asuvat 50 km:n sisällä rantaviivasta 192 rannikolla olevassa maassa, syntyi yhteensä 2,5 miljardia tonnia kiinteää jätettä. Tuosta 275 miljoonaa tonnia oli muovia, ja arviolta 8 miljoonaa tonnia muovijätettä joutui meriin v. 2010 huonon tai puuttellisen jätehuollon seurauksena.

Rannikon 192 maassa tämä skenaario toimii lisääntyen jatkuvasti ostoskassien, juomapullojen, ruokakääreiden, lelujen ja  muiden muoviesineiden siirtymisenä tuulen, jokien ja sateiden mukana merenrannoille ja kulkeutuen edelleen maailman merille kuin kaatopaikoille. 

Tutkimus on julkaistu 13 helmikuuta Science-tiedelehdessä. Tutkimusessa todettiin, että 4,8 - 12,7 miljoonaa tonnia kulkeutui meriin v. 2010 ihmisiltä, jotka asuvat 50 km:n sisällä rantaviivasta.

- Mutta tiedän, kuinka paljon muovia menee mereen, joka on vain yksi osa palapeliä, Jambeck sanoi. Kun välillä 4,8 - 12,7 miljoonaa tonnia menee meriin, tutkijat löytävät vain 6350 - 245000 tonnia joka kelluu meren pinnalla. Tämä tutkimus antaa meille käsityksen siitä, miten paljon vielä puuttuu ja kuinka paljon meidän on vielä löydettävä ennenkuin saadaan kokonaisuus selville.

- Itse asiassa olemme lähinnä keränneet määriä merissä kelluvasta muovijätteestä, mutta on vielä paljon muovia joka on valtamerten pohjassa ja rannoilla maailmanlaajuisesti.

Muovista meressä raportoitiin jo 40 vuotta sitten tieteellisessä kirjallisuudessa, mutta silloin vielä ei ollut tarkkoja arvioita muoviroskan määrästä ja alkuperästä.

Enemmän ja tarkemmin ScinceDailyn sivulta »»

Lue myös:
Atlantilla valtava jätepyörre
Lähikuvassa merissämme oleva jäte
Julkaissut: Kalle