p

Luonnonsuojeluliiton mielestä susikanta ei kestä metsästyksen lisäämistä


Luonnonsuojeluliiton mielestä susikanta ei vielä kestä metsästyksen lisäämistä nykyisestä. Keskustelu yleisestä suden metsästyksestä on ennenaikaista, koska susikanta ei ole vielä palautunut kestävälle tasolle.Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava pahoittelee perjantaina (20.2.2015) julkaistun susikannanoton saamaa kärjekästä uutisointia. Luonnonsuojeluliiton virallinen kanta on, ettei susikanta kestä metsästystä.

Susikannan vahvistamiseksi on ensiarvoisen tärkeää lopettaa salametsästys. Laitonta metsästystä voidaan torjua vain yhteistyöllä ja eri osapuolten kanssa keskustelemalla.

Luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava julkaisi perjantaina susikannan hoitoa koskevan kannanoton yhdessä Metsästäjäliiton puheenjohtajan Lauri Kontron kanssa. Kyseessä oli Sulkavan henkilökohtainen kannanotto.

Kannanotossa tuomitaan voimakkaasti salametsästys. Samalla todetaan, että susikannan hoidossa on otettava uusia askelia. Aiemmin susien määrän säätely perustui laittomasti tapettuihin susiin, ja se toiminta ei saa jatkua.

Susikanta kasvaa Suomen olosuhteissa noin 30 % vuodessa, jos salametsästystä ei tapahdu. Luontaisella kasvuvauhdilla susikanta on kestävällä tasolla parissa vuodessa.

“Kun susikanta vahvistuu, on kantaa mahdollista säädellä laillisen metsästyksen keinoin. Luonnonsuojeluliitto ei vastusta metsästystä, kun se tapahtuu lakien puitteissa ja kestävällä tavalla”, Sulkava sanoo.

Aiheelliset valitukset edistävät suden suojelua

Metsästäjäliiton kautta julkaistussa Sulkavan ja Kontron kannanotossa pyydettiin välttämään turhia valituksia susien kaatoluvista. Sulkava pahoittelee, ettei kommenttia avattu kannanotossa täsmällisemmin. Valitukset ovat tarpeen silloin, kun ne pystytään perustelemaan hyvin. Tällöin niistä on hyötyä suden suojelun kannalta.

Luonnonsuojeluliiton paikalliset luonnonsuojelupiirit tekivät hyvin perusteltuja valituksia tälle talvelle myönnetyistä susien kaatoluvista.

“Esimerkiksi Vieremällä tapettiin susi salaa, mutta alueelle myönnettyä lupaa ei silti peruttu. Tällaisessa tilanteessa valitus on ainoa oikea tie saattaa kannanhoitosuunnitelman toimenpiteet voimaan”, Sulkava painottaa.

Luonnonsuojeluliitto aloitti vastikään yhteistyön kansainvälisen WildLeaks-verkkopalvelun kanssa erityisesti suurpetojen salametsästyksen ehkäisemiseksi.

Lähde: SLL

Metsähallituksen tiedotteen 20.2.2015 mukaan: Susia on metsästetty viime vuosina vain niiden aiheuttamien vahinkojen perusteella. Maanantaina 23.2. alkaa kuitenkin susien kannanhoidollinen metsästys ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen. Suomen riistakeskus on myöntänyt koko maahan 24 poikkeuslupaa. 

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.