Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy on käynnistänyt innovaatio-ohjelman, jossa kehitetään uusia teknologioita metallien ja muiden mineraalien talteenottoon sekä parannetaan raaka-aineiden kiertoa ekologisen tuotesuunnittelun avulla. Tavoitteena on muuttaa uhat eli raaka-aineiden niukkuus ja ympäristöhaasteet uudeksi liiketoiminnaksi ja työpaikoiksi Suomessa ja Euroopassa.
![]() |
Kuva: Pixabay |
Kriittisten raaka-aineiden käytön korvaaminen esimerkiksi elektroniikassa ja työkoneissa, tarjoaa myös hyviä mahdollisuuksia raaka-aineongelman ratkaisemiseksi. Samalla on kiinnitettävä huomiota tuotesuunnitteluun, jotta arvokkaat raaka-aineet saadaan kierrätysvaiheessa helpommin talteen.
VTT:n tutkimusprofessori Olli Salmi : ”Nykyiset talteenottomenetelmät ovat liian karkeita ja ne on korvattava tulevaisuudessa hienostuneemmilla, ympäristöä säästävillä menetelmillä.” Yhtenä esimerkkinä hän mainitsee VTT:llä kehitetyn kullan talteenoton sienifiltterin avulla. Työn alla on muun muassa hydrobiometallurginen mineraalien talteenottolaitteiston kehittäminen pilot-vaiheeseen.
Parhaimmassa tapauksessa kierrätysraaka-aineilla voidaan tulevaisuudessa korvata haitallisten tai kriittisten raaka-aineiden käyttö tuotannossa.
VTT:n mineraalialan t&k-työn volyymi vuonna 2014 oli noin 6 miljoonaa euroa. Hankeportfolio koostuu pääosin EU:n ja Tekesin rahoittamista hankkeista sekä asiakashankkeista.
EIT Raw Materials -aluekeskus Otaniemeen
VTT:n mineraalitalouden innovaatio-ohjelma tekee tiiviisti yhteistyötä tänä vuonna käynnistyvän Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutin (EIT) rahoittaman raaka-ainealan innovaatiokeskittymän kanssa. Yksi EIT Raw Materials -keskittymän kuudesta aluekeskuksesta sijoitetaan Espoon Otaniemeen. Keskuksen päätavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja kouluttaa yrittäjähenkisiä opiskelijoita ja ammattilaisia mineraaliraaka-aineiden kestävän tuotannon ja käytön pariin.
Hankkeessa ovat mukana VTT:n lisäksi Aalto-yliopisto, Oulun yliopisto, GTK, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, Outotec, Metso, Spinverse ja FIMECC.
EIT Raw Materials »»
Lähde: VTT
Julkaissut: Kalle
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.