p

VTT kehittää styroksille ympäristöä säästävän vaihtoehdon biomuovista


Kevyt pakkaus- ja eristemateriaali styroksi eli EPS-polystyreeni on maailman-laajuinen jäteongelma. VTT on kehittämässä vaahdotetusta, biopohjaisesta PLA-biomuovista edullisen ja ympäristöä säästävän vaihtoehdon styroksille.

Styroksia eli EPS-polystyreeniä tuotetaan 5−6 miljoonaa tonnia vuodessa. Nykyaikaisessa polttolaitoksessa materiaalin polttoprosessi hallitaan hyvin, jolloin polystyreenistä muodostuu lähinnä hiilidioksidia ja vettä, mutta puutteellisessa polttoprosessissa muodostuu epätäydellisessä palamisessa haitallisia yhdisteitä. EPS-polystyreeni on kierrätettävä materiaali, mutta käytännössä materiaali päätyy kuitenkin usein kaatopaikoille tai se hävitetään polttamalla.

PLA (polylaktidi) on uusiutuvista raaka-aineista maitohapon avulla valmistettu biomuovi. VTT tutkii menetelmiä, joissa biopohjainen muovi vaahdotetaan helmiksi ja niistä edelleen esimerkiksi eristelevyiksi käyttäen EPS:n valmistusprosesseille tyypillisiä menetelmiä.

Biomuovin paisuttaminen vaahdottamalla toteutetaan ympäristöä säästäen hiilidioksidin avulla. Tiheydeltään ja lämmöneristysominaisuuksiltaan uusi biomateriaali vastaa styroksia. VTT:n kehitystyö on tarkoitus viedä lähemmäksi teollista prosessointia ja siirtää laboratorioasteelta koetehdasvaiheeseen. Tähän kehitystyöhön haetaan mukaan alalla toimivia yrityksiä.
VTT on kehittämässä vaahdotetusta, biopohjaisesta PLA-biomuovista edullisen ja ympäristöä säästävän vaihtoehdon styroksille. (Kuva: Antonin Halas)
Markkinoilla on jo styroksia vastaavia PLA-tuotteita, mutta niiden ongelmana on korkea hinta. Tähän VTT:n hakee yhdessä alan yritysten kanssa uusia, tehokkaampia tuotantomenetelmiä, jotka antavat mahdollisuuksia edullisten tuotteiden valmistukseen.

VTT kehittää PLA:lle myös suulakepuristukseen perustuvaa prosessia korvaamaan polystyreenin käyttöä esimerkiksi liikenteen ja pakkausteollisuuden sovelluksissa.

Lähde: VTT

Julkaissut: Kalle

0 comments:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.