Itämeren äärimmäisen uhanalaisen pyöriäiskannan koko voidaan arvioida nyt aiempaa huomattavasti tarkemmin. Pyöriäisiä esiintyy säännöllisesti myös Suomessa.
Kansainvälisen SAMBAH-hankkeen neljä vuotta kestäneen aineistonkeruun ja analysoinnin perusteella Itämeren pyöriäismääräksi arvioidaan nyt noin 450 eläintä (95 % luottamusväli 90–99,7).
![]() |
Pyöriäinen Kuva: © Florian Graner / WWF-Canon. |
Pyöriäinen on maailman pienimpiä hammasvalaita. Se kaikuluotaa ympäristöään lepakkojen tavoin tuottamiensa korkeataajuuksisten äänipulssien avulla. SAMBAH-hankkeessa pyöriäisen kaikuluotausääniä tallennettiin kaikkien Itämeren alueen EU-valtioiden alueella yhteensä 304 tutkimuspisteessä. Akustiset seurantalaitteet sijaitsivat 5–80 metrin syvyydessä.
”Ensimmäistä kertaa maailmassa tässä mittakaavassa käytetty akustinen seuranta osoittautui toimivaksi ja käyttökelpoiseksi menetelmäksi myös alueilla, joilla lajin havainnointi muuten on mahdotonta vähäisen eläinmäärän vuoksi”, Loisa sanoo.
Aineiston perusteella tuotettiin mallinnetut kartat pyöriäisen ajallisesta ja alueellisesta levinneisyydestä. Tutkimuksessa löydettiin muun muassa merkittävä aikaisemmin tuntematon potentiaalinen lisääntymisalue Öölannin kaakkoispuolen avomerialueella sijaitsevilta Midsjön matalikoilta.
SAMBAH-hankkeen tulosten odotetaan parantavan Itämeren pyöriäisen suojelutasoa. Kanta-arvio yhdessä tarkemman esiintymiskuvan kanssa auttaa suojelutoimien kohdentamisessa lajin kannalta merkityksellisimmille alueille.
”Nämä uudet tutkimustulokset ovat äärimmäisen tärkeä askel eteenpäin Itämeren pyöriäisen tehokkaamman suojelun varmistamiseksi”, sanoo WWF:n meriasiantuntija Sanna Kuningas .
SAMBAH on kautta aikojen suurin akustisia seurantamenetelmiä hyödyntävä hanke ja sen toteutuksen aikana kehitetyt menetelmät tarjoavat uusia mahdollisuuksia kanta-arviointiin ja eläintiheyksien tutkimiseen. Turun ammattikorkeakoulun lisäksi hankkeen Suomen osuuden toteutukseen ja rahoitukseen osallistuvat ympäristöministeriö, Särkänniemen delfinaario ja WWF Suomi.
Lähde: WWF
Julkaissut: Kalle
0 comments:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.